woensdag 15 mei 2019

SZF-verzekerden hoeven niet te betalen voor medicamenten bij particuliere apotheken

SZF-directeur Kromodihardjo: 'Het nog te betalen saldo wordt nu gecrediteerd'


Verzekerden van het Staatsziekenfonds (SZF) hoeven niet te betalen voor medicamenten bij particuliere apotheken. Dat zou vanaf vandaag, woensdag 15 mei 2019, moeten gebeuren, indien het SZF en de Vereniging van Apothekers de plooien niet hadden gladgestreken over achterstallige betalingen. 'Het probleem is opgelost en morgen (vandaag) wordt het nog te betalen saldo gecrediteerd', zegt SZF-directeur Ricky Kromodihardjo in de Ware Tijd. 

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft het parlement gisteren meegedeeld, dat de betaling in orde komt, nadat verschillende parlementariërs hierover vragen hadden gesteld.

'Zien is geloven', reageert apotheker John Tjong Akiet. Hij hoopt niet dat hij eind deze maand opnieuw geconfronteerd wordt met een halve betaling. Dit probleem heeft zich volgens de apotheker al eerder voorgedaan, maar de laatste zes maanden liepen de betalingen naar tevredenheid. De apotheker heeft nu weer de indruk dat er geen duurzame oplossing is gevonden voor de kwestie.

'Zonder enige melding vooraf, heeft het SZF eind april slechts 50 procent betaald van de rekeningen van de apotheken over de maand maart', zegt hij. Dit zorgt voor een domino-effect, want de apothekers kunnen op hun beurt dan geen medicamenten kopen om hun zaak te bevoorraden en het betalen van salarissen en overige kosten komen in gedrang. 'Wij dienen het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening ook te betalen', zegt Tjong Akiet.

Het SZF heeft het beeld van gelijkwaardige partners in de zorg volkomen laten varen, concludeerde de Vereniging van Apothekers maandag na spoedberaad en verwoede pogingen om in gesprek te treden met de stichting SZF. Tijdens een vergadering heeft een leidinggevende van SZF kenbaar gemaakt, dat de stichting de apotheken niet kan betalen, schreef de apothekersorganisatie gisteren in een persbericht.

'Als gevolg van de verkregen informatie en onacceptabele opstelling van het SZF, zult u als verzekerde per woensdag 15 mei tot nader orde tegen contante betaling uw medicijnen kunnen ontvangen', maakte de vereniging daarna bekend. De apothekers wachten hun betaling intussen af...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten