woensdag 15 mei 2019

Meer dan honderd precolumbiaanse schatten vanuit VS en Argentinië terug in Peru

Argentinië stuurde 92 culturele voorwerpen terug en de Verenigde Staten 38


Meer dan honderd precolumbiaanse schatten, waaronder afgoden en textiel uit het Inca-rijk, zijn vanuit de Verenigde Staten en Argentinië naar Peru teruggestuurd. De 130 voorwerpen, waarvan er veel vrijwillig zijn teruggestuurd nadat ze illegaal uit Peru waren gesmokkeld, werden dinsdag14 mei 2019 tentoongesteld in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Lima. 


De objecten omvatten gedecoreerde kommen en vazen, geborduurde doeken, bewerkte houten sculpturen en geschilderde beeldjes. 'Argentinië stuurde 92 culturele voorwerpen terug en de Verenigde Staten 38', aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Amerikaanse deel werd gerepatrieerd met behulp van een antropologisch museum van de University of California, Berkeley, terwijl 77 andere objecten toebehoorden aan Argentijnse individuele verzamelaars.


De archeologische stukken zijn terug te voeren tot pre-Columbiaanse culturen, waaronder de Moche, Chimu, Nasca, Chancay, Huari, Vicus, Lambayeque en Chincha, evenals de Inca. De eigenaren werden benaderd door de Peruaanse autoriteiten, die om de repatriëring van de objecten hadden gevraagd nadat ze geïdentificeerd waren als onderdeel van het culturele erfgoed van de natie.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten