zaterdag 4 mei 2019

Lidbonden COL willen dat regering eindelijk aandacht schenkt aan financiële positie gepensioneerden

Verschillende lidbonden trekken maandagochtend 6 mei naar het regeringsgebouw


De Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) vraagt al maandenlang aandacht voor gepensioneerden die zich ingezet hebben voor de overheid. In een brief aan president Desi Bouterse vraagt de COL om in te grijpen, waardoor de gepensioneerden eindelijk de waardering krijgen die ze verdienen. Aangekondigd wordt, dat de verschillende lidbonden maandagochtend hun opwachting zullen maken bij het regeringsgebouw, aldus bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 4 mei 2019.

De COL kom op voor de Bond Personeel Stichting Planbureau Suriname, CEBUMA (Centraal Bureau Mechanische Administratie) Werknemers Organisatie, TAPU (Technisch- en Administratief personeel Universiteit)/BPMWI (Bond Personeel Medisch Wetenschappelijk Instituut)/CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname) Werknemers Organisatie (verenigd in de Werknemers Federatie Universiteit, WFU).

Aangevoerd wordt, dat de gepensioneerden uit deze diensten zich gedurende hun actieve arbeidsperiode voor de Staat voorbeeldig ingezet hebben bij hun taakopvatting en werkproductie. Zij hebben er steeds op toegezien dat hun werknemers premie aandeel op tijd werd gestort bij het Ambtenaren Pensioenfonds; terwijl grote vraagtekens rijzen over de storting van het werkgevers aandeel.

Ook is het zeer evident te weten hoe de miljoenen schuld van de Staat in dit fonds, betaald zal worden. Bij een voortschrijdend en productief gericht beleid vanuit dit fonds wordt het in staat gesteld om uit te groeien tot een solvabele entiteit, die pensioenvoorzieningen voor de daarvoor in aanmerking komende, zelfstandig kan monitoren. In plaats daarvan blijft het Ambtenaren Pensioenfonds bij voortduring afhankelijk van de centrale overheid. Een van de uitwassen daarvan is dat eens trotse landsdienaren, voor wie premie gestort is, nu tot de bedelstaf worden veroordeeld en achtergesteld ten opzichte van ambtenaren. Nota bene waren zij voorop in de strijd met de BBGO (Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst) bij het Kabinet van de Vicepresident en enkele maanden daarna bij de aanbieding van de petitie bij de President.

Overigens zijn de voorzieningen voor deze groep ook niet zo denderend aangepast, nog afgezien dat de effecten van deze aanpassingen inmiddels weer achterhaald zijn, zegt de COL in de brief aan de president.

Intussen blijven de bedoelde gedupeerde landsdienaren nog steeds verstoken van de aanzet tot materiële verbetering. De financiële druk op hen en hun gezinnen neemt dus des te meer toe. In de afgelopen maanden hebben lidorganisaties van de COL, protestacties moeten uitvoeren.

Tot twee maal heeft de vicepresident harde toezeggingen gedaan over de uitvoering van de aanpassing. De actuele garantie is 15 mei 2019. Omdat de uitbetaling onzeker is, gaan de bonden naar het regeringsgebouw. 'Mochten zij echter niet de rechtvaardige en aanvaardbare reactie vernemen, dan zullen zij daarna doortrekken naar u, in de verwachting van u wel de garantie over de tijdige uitbetaling te ontvangen. Op u doen wij het beroep de gedupeerde gepensioneerden hiertoe te ontvangen', zegt de COL.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten