zaterdag 4 mei 2019

Lima Groep: 'Regering Venezolaanse president Maduro beschermt terroristische groeperingen in Colombia'

Groep verstrekt geen details over de groepen in Colombia die Maduro zou beschermen


Het regionale blok van de Lima Groep beschuldigde vrijdag 3 mei 2019 de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro van het beschermen van 'terroristische groeperingen' in Colombia, daarmee de druk opvoerend, dagen nadat een poging tot militaire opstand er niet in slaagde om Maduro van de macht te ontdoen.

Het blok, een dozijn landen in de Amerika's die regelmatig bijeenkomen om Venezuela te bespreken, heeft geen details gegeven over de groepen in Colombia die Maduro zou beschermen. Maar, het zei in zijn gezamenlijke verklaring, dat het iedere poging om de Colombiaanse president Ivan Duque te vermoorden of de regionale veiligheid te ondermijnen, verworpt.


Duque zei 27 april op Twitter, dat explosieven die tot ontploffing waren gebracht op een militaire basis vanuit Venezuela kwamen en beweerde dat Maduro Colombiaanse ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional) beschermde.


Maduro's regering reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar, aldus persbureau Reuters.

Maduro beschuldigt de rechtse Duque, de Lima Groep en de Verenigde Staten vaak van plannen om zijn socialistische regering omver te werpen. De Lima Groep, waaronder Canada, Brazilië, Argentinië en Chili, herhaalde vrijdag dat het zich verzet tegen militair ingrijpen om Maduro van de macht te ontdoen en moedigde Venezolanen aan hun inspanningen voort te zetten om te blijven vechten voor democratie.

'Dit proces moet vreedzaam worden uitgevoerd en de constitutionele orde in Venezuela respecteren', vertelde de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken Nestor Popolizio aan journalisten na een ontmoeting met zijn tegenhangers in een Lima Group-bijeenkomst in Peru.

De Lima Groep steunt de oproep van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido om Maduro af te zetten.

De groep zei dat zij wil dat Maduro's bondgenoot Cuba zich bij de pogingen aansluit om de politieke crisis in Venezuela te beëindigen, en riep op tot een spoedbijeenkomst met de door de EU gesteunde internationale contactgroep, die meer de nadruk heeft gelegd op dialoog om een ​​oplossing te vinden.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten