zondag 10 maart 2019

Guaido vraagt parlement noodtoestand uit te roepen vanwege grote landelijke stroomstoring

Met de noodtoestand zou 'internationale hulp' mogelijk worden


Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot interim-president van Venezuela, gaat het parlement vragen om de noodtoestand uit te roepen. Die noodtoestand moet het mogelijk maken de situatie, gecreëerd door de zware stroomuitval die het land sinds donderdag treft, aan te pakken. 


Met de noodtoestand zou 'internationale hulp' mogelijk worden – de afgelopenweken gaf de regering van president Nicolas Maduro geen toelating voor humanitaire hulp uit het buitenland.



'We moeten deze ramp nu aanpakken', aldus Guaido. 'Ik heb een bijzondere zitting van het nationale parlement bijeengeroepen om onmiddellijke beslissingen voor de humanitaire hulp te nemen', zei Guaido aan parlementsleden. Hij riep ook op tot 'acties in de straten'. 'U heeft het recht op straat te komen, want dit regime laat de Venezolanen sterven', zei Guaido. 'Heren van het leger, het is tijd te stoppen met het verdedigen van de dictator.'



De stroomstoring is volgens Guaido het gevolg van een gebrek aan investeringen en onderhoud door Maduro’s regering. Grote delen van Venezuela zitten al sinds donderdagavond zonder elektriciteit, wat de economische crisis in het land nog erger maakt. Transport, waterdistributie en telecommunicatie liggen stil. In ziekenhuizen zijn zeker vijftien mensen overleden.

Maduro tweette zondag dat de uitval veroorzaakt is door een Amerikaanse cyberaanval op een waterkrachtcentrale.




Hoeveel Venezolanen nog hinder hebben is zondag 10 maart 2019 onduidelijk. Zaterdag waren ook protesten van aanhangers van zowel de gekozen president Maduro als die van Guaidó. De groepen werden uit elkaar gehouden door de oproerpolitie, die vooral de aanhangers van Guaidó soms hardhandig stopte.

Aan de grensovergangen met Colombia en Brazilië staat nog altijd voor zeker 250 ton humanitaire hulp, vooral door de Verenigde Staten gestuurd. Guaido riep zichzelf op 23 januari uit tot interimpresident, en wordt als dusdanig erkend door een vijftigtal landen.

(Suriname Mirror/nl.metrotime.be/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten