zondag 10 maart 2019

Dc Jure, Para: 'Waterinstallaties die ooit door ngo's zijn geplaatst, voldoen niet altijd aan de normen'

(Bron foto's: NII)
'SWM is druk bezig met de rehabilitatie van het totaal watervoorzieningsstelsel'

'Ngo's hebben zich niet gehouden aan de veiligheids- en zorgplicht, waardoor de waterkwaliteit is verslechterd'


De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) neemt de waterinstallaties van verschillende inheemse dorpen in Para over en is druk bezig met de rehabilitatie van het totaal watervoorzieningsstelsel. Districtscommissaris (dc) Armand Jurel zegt, dat organisaties in het verleden met goodwill het drinkwaterprobleem hebben willen oplossen in bepaalde dorpen, maar ze hebben zich daarbij niet gehouden aan de veiligheids- en zorgplicht, waardoor de waterkwaliteit is verslechterd.

SWM moet bij overname, technische werkzaamheden uitvoeren bij zowel het leidingsstelsel, de zuiveringsinstallatie en het distributienetwerk. 'Waterinstallaties die ooit door niet-gouvernementele organisaties (ngo's) zijn geplaatst, voldoen niet altijd aan de norm van volksgezondheid, veiligheid en doelmatigheid. Ook houden zij zich soms niet aan de vereiste zorgplicht', zegt Jurel zaterdag 9 maart tegenover het Nationaal Informatie,Instituut, NII.

Voor het district Para eist de districtscommissaris dat alle waterleidingvoorzieningen door of onder toezicht van het kwaliteitsmanagementsysteem van SWM worden geplaatst. De SWM is volgens hem per 15 januari 2018, ISO 9001:2015 geaudit en gecertificeerd.

In bijna alle inheemse dorpen zijn boringen verricht. Nieuwe leidingwaterinstallaties worden aangelegd, uitgebreid en geschieden en er vindt gehele of gedeeltelijke vernieuwingen van bestaande installaties plaats.

Bij veldoriëntatie in enkele dorpen, is gebleken dat bestaande installaties niet voldoen aan de SWM-standaarden. Volgens Henry Stekkel, regiocoördinator van de SWM-distributie binnenland, is het bedrijf bezig ordening te brengen in deze voorzieningen. Binnen niet al te lange tijd zullen deze dorpen over 100% schoon drinkwater beschikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten