zondag 10 maart 2019

El Salvador laat 3 vrouwelijke gevangenen vrij die 30 jaar celstraf uitzaten voor plegen abortus

(Bron foto: Marvin Recinos/AFP)
El Salvador heeft een aantal van de strengste anti-abortuswetten ter wereld

- Hooggerechtshof: 'De vrouwen hebben onevenredige en immorele straffen uitgezeten'
- Amnesty International: 'El Salvador een van de gevaarlijkste landen ter wereld om een ​​vrouw te zijn'


Het Hooggerechtshof van El Salvador (Corte Suprema de Justicia) beval donderdag 7 maart 2019 de vrijlating van drie vrouwen die waren veroordeeld tot 30 jaar gevangenis, omdat ze hun zwangerschappen hadden afgebroken. De drie vrouwen, die beweren spontane abortussen te hebben geleden, waren schuldig bevonden aan moord. 

Alba Rodríguez en María del Tránsito Orellana hadden al negen jaar gevangenisstraf uitgezeten, terwijl Cinthia Rodríguez al meer dan 11 jaar in de gevangenis zat.


El Salvador heeft een aantal van de strengste anti-abortuswetten ter wereld. Vrouwen die een abortus ondergaan, krijgen straffen van twee tot acht jaar, die kunnen oplopen tot 40 jaar als ze schuldig worden bevonden aan moord.

Tientallen Salvadoraanse vrouwen zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld voor de dood van hun foetussen, zelfs als ze beweren dat ze miskramen of doodgeboorten hebben gehad.

'Ik ben erg blij dat ik mijn vrijheid heb teruggekregen, om met mijn familie herenigd te worden', vertelde Cinthia Rodríguez na het vertrek uit de gevangenis.


De drie vrouwen werden op de hoogte gesteld van het besluit van de rechtbank door een brief van de viceminister van Justitie en Veiligheid van El Salvador aan de vooravond van Internationale Vrouwendag.

Volgens Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto Terapéutico, Ético y Eugenésico (ACDATEE) heeft de rechtbank bepaald, dat de vrouwen 'onevenredige en immorele' straffen uitzaten. De hoogste rechtbank concludeerde ook, dat hun gezinnen negatief werden getroffen door hun gevangenisstraf.


Activisten zeggen, dat in de afgelopen 10 jaar ten minste 30 vrouwen die onder de strenge anti-abortuswetgeving van El Salvador gevangen zaten zijn, vrijgelaten na nieuwe rechtszaken of gerechtelijke onderzoeken. Er blijven echter nog minstens 20 andere vrouwen in de gevangenis.

Vorige maand werd Evelyn Beatriz Hernández Cruz, 20, vrijgelaten nadat de rechtbank een nieuwe rechtszaak had bevolen. De jonge vrouw was veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, omdat ze een doodgeboren kind had gebaard in de latrine van haar huis. De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt, dat El Salvador 'een van de gevaarlijkste landen ter wereld is om een ​​vrouw te zijn'.


(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/QCostarica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten