zondag 17 februari 2019

Nicaraguaanse president Ortega tracht relatie met bedrijfsleven te herstellen

'Belangrijke inspanning om een ​​deur te openen die al lang gesloten is'


De Nicaraguaanse regering zegt, dat het onderhandelingen met de privésector in het land op gang heeft gebracht in wat waarnemers zien als een poging om de relatie tussen de onder vuur liggende president Daniel Ortega en zakenwereld te herstellen en een politieke crisis te verlichten die het land sinds afgelopen lente heeft overspoeld.

De dialoog tussen de regering en zakenwereld 'heeft de noodzaak bevestigd van een akkoord om de onderhandelingen te beginnen door middel van een inclusieve, serieuze en openhartige bijeenkomst', zei de regering zaterdagavond 16 februari 2019 in een verklaring:




https://www.el19digital.com/articulos/ver/titulo:87463-nota-de-prensa-del-gobierno-de-reconciliacion-y-unidad-nacional

Nota de prensa del Gobierno de Reconciliación y Unidad Nacional

Nota de prensa del Gobierno de Reconciliación y Unidad Nacional
Gobierno de Nicaragua se reunió con un grupo de empresarios representativos del Sector Privado Nicaragüense. Foto: Archivo
El día de hoy 16 de febrero de 2019, el Gobierno de Nicaragua se reunió con un grupo de empresarios representativos del Sector Privado Nicaragüense para abordar temas importantes para el Bien Común del País.

En el abierto intercambio, se ha confirmado la necesidad de un entendimiento para empezar una negociación, a través de un encuentro incluyente, serio y franco.

En la reunión estuvieron presentes como invitados de las dos partes el Excmo. Señor Cardenal Leopoldo José Brenes Solórzano, Arzobispo de Managua, y el Excmo. Mons. Waldemar Stanisław Sommertag, Nuncio Apostólico de su Santidad en Nicaragua.

Gobierno de Reconciliación 
Y Unidad Nacional.

Managua, 16 de Febrero, 2019

José Adán Aguerri, de president van de Hoge Raad voor Particuliere Ondernemingen, vertelde de lokale media, dat de bijeenkomst een 'belangrijke inspanning is om een ​​deur te openen die al lang gesloten is.'

Volgende week zal Nicaragua's nationale vergadering, die wordt gedomineerd door parlementsleden die loyaal zijn aan de overheid, naar verwachting belastinghervormingen bespreken die de belastingen op bedrijven verhogen en een aantal uitzonderingen opheffen.

Protesten braken voor het eerst uit in april, toen de linkse regering van Ortega de bijstandsuitkeringen verlaagde, maar geëscaleerd werd in bredere oppositie tegen Ortega, die sinds 2007 in functie is.

Meer dan 320 mensen zijn gedood en meer dan 600 gedetineerd sinds protesten begonnen, volgens cijfers van mensenrechtengroepen.

De rooms-katholieke kardinaal Leopoldo Brenes en aartsbisschop Waldemar Stanislaw nemen ook deel aan de besprekingen. De katholieke kerk van Nicaragua organiseerde eerdere gesprekken tussen Ortega en de oppositie.

Kevin Sullivan, de Amerikaanse ambassadeur in Nicaragua, prijst de bijeenkomst. 'De Amerikaanse regering verwelkomt deze inspanning om de onderhandelingen tussen de Nicaraguaanse overheid en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld te hervatten', schreef hij zaterdagavond op Twitter. 'De onderhandelingen zullen te goeder trouw inspanningen vereisen om echte oplossingen in real time voor het Nicaraguaanse volk te bereiken.'


Organisaties zoals de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, Amnesty International en een groep van deskundige onderzoekers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hebben de regering beschuldigd van geweld tegen demonstranten.

De regering heeft echter gezegd, dat zij het slachtoffer is van een poging tot staatsgreep die door de Verenigde Staten en Europa wordt gefinancierd. In de afgelopen week zei Ortega in vergaderingen met de OAS, dat hij bereid was om staatsinstellingen te hervormen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in 2021, volgens een verklaring van de OAS.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/el19digital.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten