zondag 17 februari 2019

Russische Gazprombank bevriest rekeningen Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA

Gazprombank stopt transacties met PdVSA uit vrees voor Amerikaanse sancties


De Russische geldschieter Gazprombank heeft besloten de rekeningen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) te bevriezen en transacties met het bedrijf stop te zetten om het risico te verminderen dat de bank onder Amerikaanse sancties valt, aldus een Gazprombank-bron vandaag, zondag 17 februari 2019, tegenover persbureau Reuters.

Terwijl veel buitenlandse bedrijven hun contacten met PDVSA hebben gereduceerd sinds de sancties werden opgelegd, is het feit dat een kredietverstrekker nauw in lijn met de Russische staat het voorbeeld volgt significant, omdat het Kremlin een van de trouwste supporters van de Venezolaanse president Nicolas Maduro is geweest.

'De accounts van PdVSA zijn momenteel bevroren, en zoals u zult begrijpen, kunnen transacties niet worden uitgevoerd', zegt de bron.

Reuters meldde deze maand, dat PdVSA klanten vertelde over haar joint ventures om olie-verkoopopbrengsten te storten in haar Gazprombank-accounts, volgens bronnen en een intern document, in een poging om nieuweVS-sancties tegen PdVSA te ontlopen. Washington zegt dat de sancties, opgelegd op 28 januari, gericht zijn op het blokkeren van de toegang van Maduro tot de olie-inkomsten van het land, nadat oppositieleider Juan Guaido zichzelf tot interim-president had uitgeroepen en brede steun van het Westen ontving.

Gazprombank is Ruslands derde grootste geldschieter door activa en omvat onder zijn aandeelhouders Russisch staatsgasbedrijf Gazprom.

De bank heeft al meerdere jaren PdVSA-rekeningen. In 2013 zei PdVSA, dat het een deal met Gazprombank sloot voor een financiering van $ 1 miljard voor het Petrozamora-bedrijf. De bron zegt, dat de rekeningen van Petrozamora ook bevroren zijn.

Russische functionarissen hebben gezegd dat ze zich achter Maduro scharen en hebben oppositie-acties veroordeeld als een door de VS geïnspireerde list om de macht in Caracas toe te eigenen. Maar, Russische bedrijven bevinden zich in een dilemma, gevangen tussen de wens om de lijn van het Kremlin te onderschrijven en Maduro terug te betalen, en de angst dat ze zich daardoor zouden kunnen blootstellen aan secundaire Amerikaanse sancties die hun bedrijven zouden schaden.

(Suriname Mirror/Reuters/El Universal/Venezuela al Dia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten