vrijdag 11 oktober 2019

Renovaties aan het gebouw van Nyun Combé maakt verblijf gasten uit binnenland aangenamer

Afro-Surinamers en inheemsen uit binnenland houden overlijdensrituelen in Nyun Combé

(Bron foto's: NII)

De stichting Nyun Combé heeft sinds juni dit jaar, al een aantal renovaties verricht aan het gebouw aan de Kleine Saramaccastraat. Verno Prijor, directeur van Nyun Combé, zegt dat de stichting sinds het begin van de renovatie aanzienlijke verbeteringen heeft aangebracht aan de accommodaties, om het verblijf van gasten aangenamer te maken, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, donderdag 10 oktober 2019.

Nyun Combé is een plek waar Afro-Surinamers uit het binnenland en inheemsen overlijdensrituelen houden.

De renovatiewerkzaamheden zijn bekostigd uit de eerste tranche subsidiegelden die de stichting eerder dit jaar heeft ontvangen. De subsidie bedroeg Srd 140.000, waarvan Srd 120.000 besteed is aan de renovatie van de locatie aan de Kleine Saramaccastraat en Srd 20.000 voor het uitbetalen van lonen.

In deze renovatie fase, zegt Prijor, dat alvast de kantoorruimte gerenoveerd en voorzien is van een airco, net als twee van de kamers. De centrale keuken is aangepakt. Het dak van de keuken is vervangen en er zijn nieuwe kranen geplaatst. De stichtingsdirecteur geeft aan dat de keuken alleen nog een verfbeurt nodig heeft. Verder is het achterterrein opgeschoond en helemaal open gestoten tot aan de Surinamerivier. Prijor laat weten dat het terrein overwoekerd was, waardoor allerlei ongedierte zich daar schuilhield. De stichting heeft ook een hydrofoor geïnstalleerd en een grote watertank gekocht. Daarmee is een langdurig probleem van lage waterdruk uit de kranen opgelost. Ook een hardnekkige houtluizenplaag is effectief aangepakt. Om een kans op terugkeer van de houtluizen te verkleinen zijn de aangetaste bomen gesnoeid of omgehakt.

De stichting heeft deels gewerkt aan verbetering van de waterafvoer. Dit deel van het werk kon niet voltooid worden, vanwege gebrek aan financiële middelen. 'De eerste tranche aan subsidie was niet toereikend om alles in één keer te doen. Desondanks zijn we niet ontevreden met dat wat we tot nu toe hebben gedaan', aldus Prijor.

De stichting heeft ondertussen het bedrijfsleven benaderd voor donaties, om de renovatiewerkzaamheden te kunnen voortzetten. Ook bekijkt Nyun Combé mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren. De stichting heeft ondertussen twee ondernemers bereid gevonden om twee ruimtes te huren. De directie overweegt om tegen vergoeding bedrijven in de gelegenheid te stellen reclames te schilderen op de stenen schutting. 'Twee vliegen in een klap, We kunnen met de muur inkomsten genereren en de plek wordt verfraaid.' 

De directie hoopt binnen niet al te lange tijd de tweede tranche van de subsidie binnen te krijgen. Daarmee wil de stichting onder meer stoelen en tafels aanschaffen. Die kunnen ook in het kader van fondsenwerving worden verhuurd tijdens samenkomsten in Nyun Combé.

In de volgende fase zullen alle kamers aangepakt worden, ze zullen omgetoverd worden tot modelkamers met bad, toilet en airco. 'We gaan door tot de plek helemaal is opgeknapt, zodat de mensen een nettere, betere locatie hebben voor hun activiteiten', aldus Verno Prijor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten