vrijdag 11 oktober 2019

Bijna heilige Zuster Dulce - Maria Rita Lopes Pontes - legt Braziliaanse Senaat plat

Eerste heiligverklaring van in Brazilië geboren vrouw voorpaginanieuws

Heiligverklaring is naar verwachting in heel Brazilië live op tv te volgen


De eerste heiligverklaring van een in Brazilië geboren vrouw is voorpaginanieuws in het Zuid-Amerikaanse land. Het verdringt het nieuws over de huidige politieke en economische moeilijkheden. De plechtigheid, komende zondag in Rome, heeft er zelfs toe geleid dat een stemming over de hervorming van de sociale zekerheid is uitgesteld. 

De Braziliaanse Senaat had zich dezer dagen moeten uitspreken over het belangrijkste wetsvoorstel van de regering, een hervorming van de sociale zekerheid. De stemming is echter uitgesteld tot 22 oktober, omdat veel senatoren het vliegtuig pakken om de heiligverklaring in Rome bij te wonen.

De zalige Maria Rita Lopes Pontes – in Brazilië bekend als Zuster Dulce – wordt zondag met nog vier anderen, onder wie kardinaal John Henry Newman, heilig verklaard door paus Franciscus. De heiligverklaring is naar verwachting in heel Brazilië live op tv te volgen.

In haar geboortestad bezoeken velen de winkels, op zoek naar met Zuster Dulce verbonden religieuze souvenirs.

De bekende Braziliaanse schrijver Paulo Coelho maakte via sociale netwerken bekend meer dan 200.000 euro te hebben gedoneerd aan de ‘Zuster Dulce Sociale Werken’.



 In een interview vertelde hij onlangs, dat hij die organisatie regelmatig steunt, omdat Zuster Dulce er voor hem was toen hij hulp nodig had. 'Ik bedelde in Bahia, ik was van huis weggelopen, en zij gaf me te eten.'

Zuster Dulce werd in 1914 geboren in de Braziliaanse deelstaat Bahia. Ze wordt vereerd, omdat ze het comfort van een leven in een middenklasse-gezin opgaf om zich toe te wijden aan de daklozen en zieken. Ze trad in bij de Missiezusters van de Onbevlekte Ontvangenis en stichtte de eerste katholieke arbeidersorganisatie van de staat Bahia. Het bekendst is ze echter vanwege haar werk met zieke en gehandicapte mensen.

Volgens Braziliaanse katholieken was het heel gewoon om Zuster Dulce in Bahia’s hoofdstad Salvador aan te treffen. Gekleed in haar blauwwitte habijt strekte ze haar hand uit en vroeg om 'hulp voor mijn armen'. Met de donaties die ze kreeg, opende ze een ziekenhuis, een weeshuis en zorgcentra voor ouderen en gehandicapten.

Zuster Dulce is een van de populairste religieuze figuren in Brazilië en wordt door velen nog altijd gezien als 'de moeder van de armen'.

In 1988 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Paus Johannes Paulus II ontmoette haar tijdens zijn reizen naar Brazilië in 1980 en 1991. Hij noemde haar 'een voorbeeld voor de mensheid'.

Zuster Dulce stierf in 1992 op 77-jarige leeftijd. Tienduizenden mensen woonden haar begrafenis bij; nog meer mensen waren in 2011 getuige van haar zaligverklaring. De tweede in Brazilië geboren heilige Zuster Dulce wordt de tweede in Brazilië geboren heilige; de eerste was Broeder Galvao, die in mei 2007 heilig werd verklaard door paus Benedictus XVI.

(Suriname Mirror/O'Globo/Katholiek Nieuwsblad/Hoje em Dia/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten