zaterdag 3 augustus 2019

Suriname krijgt lening van US$ 45 miljoen van IADB om exportcapaciteit en logistieke sector te verbeteren

Grootste deel lening - US$ 30 miljoen - voor reconstructie wegennetwerk rond haven


Suriname heeft een lening van US$ 45 miljoen gekregen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB) om zijn exportcapaciteit en logistieke sector te verbeteren. De lening zal voor drie gebieden worden ingezet om cruciale logistieke knelpunten aan te pakken. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 3 augustus 2019.

Er wordt voor US$ 10 miljoen geïnvesteerd in systemen en apparatuur om de efficiëntie van infrastructuur- en havenactiviteiten te verbeteren. De verwachting is dat met deze injectie de productiviteit en dus de handel zal toenemen.

Het grootste deel van de lening - US$ 30 miljoen - zal worden gebruikt om delen van wegennetwerken die verband houden met de belangrijkste haven van Paramaribo, de Dr. Jules Sedney Haven, te reconstrueren. De reconstructie moet ertoe leiden dat de kosten in verband met transport- en reistijden worden verlaagd, terwijl ook de veiligheid en de klimaatbestendigheid worden verbeterd.

De resterende US$ 5 miljoen zal worden gebruikt om Surinaamse ambtenaren op te leiden in projectbeheer, engineering en monitoring, waardoor de planningcapaciteit voor de transportsector wordt gestimuleerd. Dit zal gepaard gaan met de opleiding en empowerment van vrouwen in logistieke diensten in het land.

De financiering is onderdeel van de landenstrategie van de IADB voor Suriname, die loopt van 2016 tot 2020. Tot nu toe heeft de IADB voor US$ 270,5 miljoen aan leningen verstrekt in verschillende sectoren in Suriname.



De meeste leningen zijn gegaan naar energie, US$ 63 miljoen, gevolgd door landbouw US$ 47,5 miljoen en vervolgens transport US$ 40 miljoen.

De IADB heeft onlangs ook US$ 10 miljoen geleend aan InvestSur, het Surinaamse openbare bureau voor economische ontwikkeling, om initiatieven uit te rollen die gericht zijn op het aantrekken van buitenlandse investeringen en het bevorderen van export in niet-winningsindustrieën, zoals landbouw, agribusiness, toerisme en wereldwijde diensten.

Met een jaarlijkse export van ongeveer US$ 1,4 miljard, heeft Suriname dit jaar een positieve groei van de export gehandhaafd (8,2% in het eerste kwartaal), aangezien de dalende wereldprijzen veel van de exporteurs van grondstoffen in Latijns-Amerika hebben getroffen. Na een groei van 8,9% in 2018, is de uitvoer uit Latijns-Amerikaanse en Caribische landen naar schatting met 1,6% gedaald in het eerste kwartaal van 2019, waarbij het door crisis getroffen Venezuela het grootste exportverlies noteerde met -26,2%.

Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die in de eerste paar maanden van het jaar ook groei noteerden, waren Jamaica (13,3%), Ecuador (1,2%) en Mexico (2,3%). Landen met slechtere groeicijfers waren Paraguay (-10,7%), Belize (-12,8%) en Honduras (-11,6%).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten