zaterdag 3 augustus 2019

Drie journalisten binnen een week vermoord in Mexico

(Bron foto: AFP)
Dit jaar al zeven journalist vermoord in Mexico...


In een badplaats in de Mexicaanse staat Guerrero is vrijdag op klaarlichte dag een journalist doodgeschoten. Het is al de tweede keer in minder dan een week tijd dat een journalist in de gewelddadige staat wordt vermoord.

Jorge Celestino Ruiz - die werkte voor de krant El Grafico de Xalapa - is in de nacht van vrijdag op zaterdag doodgeschoten in de gemeente Actopan, in de staat Veracruz. Dat bevestigde burgemeester Paulino Dominguez.

Volgens een politiebron was de woning van Ruiz in oktober al onder vuur genomen, net als zijn voertuig, 'om hem te intimideren', aldus de bron die anoniem wou blijven. Collega’s van de journalist meldden dat hij zijn naam niet meer onder zijn artikels plaatste om niet in de kijker te lopen.

Minder dan 24 uur voor de dood van Ruiz was de directeur en hoofdredacteur van de nieuwswebsite La Verdad de Zihuatanejo - Edgar Alberto Nava - doodgeschoten in de staat Guerrero. Dat meldde het lokale parket. Hij publiceerde nieuwsverhalen over de badplaats Zihuatanejo. Hij stierf nadat hij meerdere malen werd neergeschoten in een restaurant in de stad. Nava werkte ook als directeur regelgeving in het stadje. Het is vooralsnog onduidelijk of hij werd vermoord omwille van zijn werk als journalist.
Burgemeester Jorge Sanchez noemt het overlijden van Nava 'een groot verlies voor de overheid en voor de journalistieke wereld'.


Dinsdag was ook al het lijk van Rogelio Barragan - directeur van de nieuwssite Guerrero Al Instante - aangetroffen in de koffer van een achtergelaten wagen in de staat Morelos. Hij had verwondingen aan het hoofd.



En daar bleef het niet bij. Het kantoor van de lokale krant El Monitor de Parral in de staat Chihuahua is aangevallen met molotovcocktails. Daarbij vielen geen slachtoffers. De krant kondigde daarna aan niet langer politieke artikels of stukken over fait divers te publiceren, in de hoop nieuwe aanvallen te vermijden.

Mexico is een van de gevaarlijkste landen voor journalisten. Sinds 2000 zijn er meer dan 100 verslaggevers gedood, door geweld dat verband houdt met de drugshandel en politieke corruptie. De meeste van die moorden blijven onbestraft. In 2018 zijn 10 journalisten vermoord in verschillende gebieden in het land.

Dit jaar werden in totaal al zeven journalist vermoord in Mexico, zegt Article 19, een organisatie die zich inzet voor vrije meningsuiting. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er negen. Opium Guerrero, waar worden opiumpapavers geteeld voor de vervaardiging van heroïne, groeide de voorbije jaren uit tot een van de gevaarlijkste staten van Mexico.

(Suriname Mirror/Reuters/Rappler/Belga/Committee to Protect Journalists/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten