zaterdag 3 augustus 2019

Commissie Cyber Crime Security door minister Chotkan geïnstalleerd

'Commissie noodzakelijk vanwege toenemende cyberaanvallen en cyber-crime in Suriname'

(Bron foto: NII)

De minister van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Vidjai Chotkan, ondersteund door de directrice van het directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira, heeft 7 kandidaten geïnstalleerd voor de Commissie Cyber Crime Security. De minister vindt, dat door de toenemende cyberaanvallen en cyber-crime in Suriname het noodzakelijk is om door de voortdurend digitaliserende wereld, onze ICT infrastructuur sterk te verbeteren. In verband hiermee heeft de bewindsman vrijdag 2 augustus 2019 de commissie benoemd, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Deze commissie wordt ingesteld om het strategisch plan voor cyber security te actualiseren en implementeren. De commissie is ook verantwoordelijk voor het opzetten van een Nationaal Computer Security Incident Response Team (C-Sert) in Suriname.

Suriname keek geruime tijd uit naar dit moment, in het bijzonder de bedrijven die vaak genoegd geconfronteerd worden met met cyber crime. 'Het is niet iets van de regering alleen, maar wij werken samen met de particuliere sector aan de cyberveiligheid', zegt de OWT&C-minister. Hij zegt verder dat de situatie niet onderschat moet worden en denken dat Suriname gevrijwaard is van cyber crime. 'Als dit niet goed wordt aangepakt, kan het een ramp voor Suriname gaan betekenen.'

Het ministerie van OWT&C zal niet alleen een faciliterende rol hebben, maar zal ook haar volle ondersteuning geven via haar ‘communicatiepoot’. De commissie is geïnstalleerd voor een periode van 1 jaar.

De directrice van de DNV is heel erg blij, dat het lang verwachte is aangebroken. De commissie kan nu formeel overgaan tot het verrichten van haar werkzaamheden. Ze geeft aan, dat deze groep al heel lang bezig is geweest, maar meer in de informele sfeer. Deze commissie zal zich in de komende periode moeten buigen over een National Cyber Security plan. 'Dit plan is al voor een deel omschreven en zal binnen heel korte tijd worden afgerond, en worden aangeboden aan de president', geeft de directrice aan.

De DNV buigt zich over de waarborging van de nationale veiligheid, in de ruimste zin des woord, van Suriname en dus ook over cyber security, benadrukt Veira. Verder zal de commissie zich ook buigen over de installatie van de C-Sert, een response system, waarbij indien aanvallen de cyber wereld binnen komen zij genoegzaam en gelijk de instrumenten hebben om daarop te kunnen reageren. Met het C-Sert kan veel sneller, effectiever en efficiënter op cyberaanvallen worden gereageerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten