zaterdag 3 augustus 2019

Braziliaanse president Bolsonaro ontslaat hoofd onderzoeksinstituut INPE om cijfers ontbossing Amazone

INPE publiceert cijfers waaruit blijkt, dat ontbossing sterk toeneemt vergeleken met jaar geleden

Osório Galvão: 'Bolsonaro praat alsof hij in een bar staat, hij uit ongefundeerde beschuldigingen'


Het hoofd van het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais), dat de ontbossing in de Amazone in kaart brengt, is ontslagen. De reden? President Jair Bolsonaro vindt dat het instituut het blazoen van het land bezoedelt. Het INPE publiceerde de afgelopen maanden cijfers waaruit blijkt, dat de ontbossing sterk toeneemt in vergelijking met een jaar geleden.


Klimaatscepticus Bolsonaro, die in belangrijke mate verantwoordelijk wordt gehouden voor die toename, noemde de cijfers vorige maand tijdens een ontmoeting met journalisten een leugen. De directeur van INPE,

Osório Galvão, een 71-jarige natuurkundige met een lange staat van dienst in de internationale wetenschap, repliceerde daarop in een uitgebreid tv-interview. Daarin legde hij de jarenlang gehanteerde onderzoeksmethode uit, op basis van diverse satellietgegevens. Tegelijkertijd stelde hij vragen over de capaciteiten van Bolsonaro om de cijfers te kunnen beoordelen. 

'Sinds 1988 hebben wij de grootste historische verzameling gegevens over het verdwijnen van tropische bebossing, die wereldwijd wordt gerespecteerd’, aldus de inmiddels ontslagen directeur, die nog een mandaat had tot volgend jaar.  

'En Bolsonaro zegt dat onze gegevens volgens zijn interpretatie niet correct zijn, alsof hij de kwaliteiten of kwalificaties heeft om zo’n data-analyse uit te voeren.'
'Bolsonaro praat alsof hij in een bar staat’, aldus Galvão. 'Hij uit ongefundeerde beschuldigingen over mensen van het allerhoogste Braziliaanse wetenschappelijke niveau. Dat zeg ik niet alleen, maar vele anderen ook. Dit is een grap van een joch van 14 jaar die een president van de Republiek niet past.' 

Die publieke botsing lijkt Galvão nu de kop te hebben gekost. Dinsdag dreigde Bolsonaro al om iedereen weg te sturen die gegevens publiceert die volgens hem ‘twijfelachtig’ zijn. Vrijdag 2 augustus 2019 werd Galvão ontboden bij de minister van Wetenschap en Technologie. Na afloop van die bijeenkomst verklaarde het INPE-hoofd, dat de situatie onhoudbaar was geworden. 'Ik zal worden weggestuurd.' Kort daarna bevestigde het ministerie van Wetenschap en Technologie Galvão’s vertrek op Twitter.



Oppositiepartijen, wetenschappers en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over het gedwongen vertrek van de directeur van INPE. Marina Silva, die tussen 2003 en 2008 minister van Milieu was in Brazilië, verklaart tegenover persbureau Associated Press dat Galvão 'is ontslagen vanwege zijn kunde en omdat hij leiding gaf aan een instelling die zich niet van de wijs liet brengen door ongegronde bedreigingen'.

Uit de gegevens van het INPE blijkt, dat er in juni 920 vierkante kilometer regenwoud werd vernietigd. In de periode van 1 tot 25 juli ging het zelfs om 1.864 vierkante kilometer: drie keer zoveel als in juli vorig jaar.

Milieuminister Ricardo Salles, die de cijfers van INPE ‘sensationalistisch en niet accuraat’ noemde, kondigde vandaag, zaterdag 3 augustus 2019, aan dat in de toekomst de gegevens over de Amazone op een andere manier zullen worden verzameld. Daarvoor zal een nieuw satellietsysteem worden aangekocht, dat volgens Salles nauwkeuriger is.
(Suriname Mirror/Revista Galileu/Joop/Brasil247/Al Jazeera/Twitter/AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten