woensdag 24 juli 2019

Politieke partij FARC, Colombia, eist vrijlating van zo'n gevangenen

(Bron foto: Colprensa)
Gevangenen hadden al in 2017 als onderdeel amnestie-deal moeten worden vrijgelaten


De politieke partij FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) van Colombia heeft dinsdag 23 juli 2019 van de nationale regering de onmiddellijke vrijlating van ongeveer 400 gevangenen geëist, waarvan de voormalige rebellen beweren dat ze al in 2017 als onderdeel van een amnestie-deal hadden moeten worden vrijgelaten. 

De voormalige guerrillastrijders, die in 2017 demobiliseerden en een politieke partij vormden, staan ​​erop dat de gevangenen worden vermeld op amnestie-lijsten van het pre-vredesakkoord die hun vrijlating zouden moeten waarborgen, waardoor het onvermogen van de regering om de deal na te komen, duidelijk wordt.

'We dringen er bij alle overheidsinstanties, garantielanden, de nationale en internationale gemeenschap op aan om de krachten te bundelen die ons in staat stellen de vrijheid van alle politieke gevangenen en de effectieve uitvoering van het vredesakkoord te garanderen', aldus onderstaande verklaring.


De Amnestiewet werd goedgekeurd op 28 december 2016 en omvat wettelijke vergeving voor alle leden van de FARC, behalve voor degenen die ernstige misdaden hebben begaan, zoals die tegen de menselijkheid, seksueel misbruik of onder andere minderjarigen. Degenen die van die misdaden worden verdacht, moeten worden berecht door de Jurisdicción Especial para la Paz (JEP), die verlaagde straffen biedt voor volledige naleving, maar in sommige gevallen de vrijlating van mensen heeft geweigerd.

'Er is geen vooruitgang geboekt met betrekking tot ongeveer 1.000 voormalige FARC-EP-leden wiens namen op 10 augustus 2018 door FARC zijn voorgelegd aan het kantoor van de Hoge Commissaris voor Vrede. Tot op heden zitten nog zo'n 160 geaccrediteerde voormalige strijders in de gevangenis. De meeste van deze personen vallen nu onder het gezag van de speciale jurisdictie voor vrede, terwijl hun juridische situatie wordt beoordeeld door de Amnesty and Pardon Chamber van laatstgenoemde. Het speciale rechtsgebied heeft al 24 verzoeken om voorwaardelijke vrijheid afgewezen en vastgesteld dat de betrokken personen niet aan het wettelijke criterium voldeden, dat wil zeggen dat hun vermeende misdaden rechtstreeks verband hielden met het gewapende conflict.'

Verenigde Naties 

De FARC schetste de frustratie dat de regering haar beloften met betrekking tot de gevangenen niet nakomt, waarvan 185 zijn gecertificeerd door het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Vrede. Van het cijfer van 400 gepubliceerd door de FARC zitten 26 vredestichters in de gevangenis en de voormalige strijders uitten hun bezorgdheid dat 172 'onder observatie' zijn, zonder rekening te houden met mensen met een slechte gezondheidstoestand.

'Ze wachten nog steeds op de vervulling van de belofte van hun vrijlating en de toepassing van de breedst mogelijke amnestie', zei de verklaring. 'We hopen dat de wettigheid en harmonieuze samenwerking van alle overheidsinstanties bij de uitvoering van de overeenkomst ons de vereiste rechtszekerheid zal bieden, zonder dat het een retorische toespraak voor de internationale gemeenschap wordt', voegde het eraan toe.

Volgens het vredesakkoord van 2016 moeten belangrijke actoren in het conflict voor het  Jurisdicción Especial para la Paz terechtstaan, de waarheid vertellen over de vele misdaden die door de guerrillastrijders zijn begaan en slachtoffers herstellen in ruil voor gerechtelijke uitkeringen.

De marxistische FARC demobiliseerde en ontwapende zijn troepen na het sluiten van een vredesakkoord met de Colombiaanse regering in november 2016. Het heeft sindsdien een politieke partij gevormd die momenteel een actieve rol speelt in het congres. De FARC is al lang kritisch over de regering van president Ivan Duque en beweert dat het sinds de historische ondertekening consequent belangrijke aspecten van het vredesakkoord heeft ondermijnd.

Volgens onafhankelijke studies zijn 'guerrilla's' verantwoordelijk voor naar schatting 17% van de misdaden die zijn begaan tijdens het gewapende conflict van een halve eeuw. Het leger, de particuliere sector en hun paramilitaire partners worden verondersteld schuldig te zijn aan meer dan de helft van de misdaden tegen onschuldige burgers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten