woensdag 24 juli 2019

Aardewerk van onbekende cultuur gevonden in Ecuador

Gevonden keramische scherven te Real Alto dateren van 4640 - 4460 v. Chr.

(Bron foto's: FEFU)

Archeologen van de Far Eastern Federal University (FEFU), Institute of Archeology and Ethnography SB RAS (Rusland); Escuela Superior Politécnica del Litoral (ESPOL, Ecuador); en Tohoku University (Japan) vonden keramische scherven gerelateerd aan de culturele sedimenten van vroege periodes van de Real Alto-site. De bevindingen dateren van 4640 - 4460 v.Chr., Deze periode grenst aan Valdivia, een van de oudste culturen met aardewerk in Noord- en Zuid-Amerika.

Tijdens de opgravingen op de Real Alto-site (Ecuador) vonden Russische wetenschappers fragmenten van keramische vaten op een diepte van 75 centimeter tot 1 meter. Ze behoren tot het onvoldoende bestudeerde San Pedro-complex.


Radiokoolstofanalyse met massaspectrometer toonde aan, dat het aardewerk dateert uit 4640-4460 v.Chr. Deze periode grenst aan of valt samen met de eerste fasen van de Valdivia-cultuur, en internationaal beroemde keramische figuren zijn een soort symbool van Ecuador. Tegelijkertijd verschillen fragmenten van San Pedro-aardewerk van Valdivian door de decoratieve samenstelling en de applicatietechniek.

De scherven van San Pedro-aardewerk correleren met fragmenten uit Real Alto en andere sites van archeologische opgravingen die in de jaren '70 en '80 zijn teruggevonden, maar worden toegeschreven aan geen bepaalde cultuur. Zo ontwikkelden de onderzoekers aanvullende argumenten om te spreken over een nieuwe archeologische cultuur gerelateerd aan deze vormende periode die bestond en zich gelijktijdig met Valdivia aan de Pacifische kust van Ecuador ontwikkelde.

'De massale opkomst van aardewerk was een soort technische doorbraak geassocieerd met vele aspecten van het menselijk leven en het niveau van economische ontwikkeling in verschillende delen van de wereld. Keramische vaten uit verschillende culturen die zich tegelijkertijd ontwikkelden, bevestigen dat onze voorouders waren geëvolueerd in termen van culturele diversiteit. Het is merkwaardig dat we, ondanks de verschillende vectoren van menselijke ontwikkeling, in technologische zin dezelfde kant op gingen', zei Alexander Popov, hoofd van de Russische archeologische expeditie naar Ecuador, directeur van het Educational and Scientific Museum FEFU van de School of Arts and Humanities of Federal Eastern University.

Volgens de wetenschapper zal het onderzoeksteam in de volgende fase van opgraving zoeken naar aanvullende artefacten van nieuwe cultuur. Dergelijke bevindingen kunnen wellicht helpen om de voorwaarden voor de culturele ontwikkeling met meer nauwkeurigheid te bepalen.

Onderzoekers geloven dat aardewerkfragmenten met betrekking tot nog meer archaïsche tijden te vinden zijn in Ecuador, dat wil zeggen dat de meer archaïsche culturele laag kan bestaan. Vanaf dat moment zal men waarschijnlijk ontdekken of aardewerk op hetzelfde moment in Zuid-Amerika is uitgevonden als in de andere culturen van de wereld of dat het misschien is geïmporteerd. De informatie zal helpen om de processen van parallelle ontwikkeling van mensen aan verschillende kanten van de Stille Oceaan en, in het algemeen, de multi-vectorontwikkeling van menselijke gemeenschappen te begrijpen.

(Suriname Mirror/Phys.org)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten