woensdag 24 juli 2019

Ministers Hoefdraad en Elias op Cuba voor overleg met minister van Volksgezondheid José Angel Portal Miranda

'Suriname kan blijven rekenen op de steun van Cuba'

(Bron foto:Twitter/Ministerio de Salud Pública de la República de Cuba)

De ministers van Financiën en Volksgezondheid zijn op Cuba. Minister Gillmore Hoefdraad en Antoine Elias zijn in Havanna ontvangen door de minister van het Ministerio de Salud Pública de la República de Cuba, José Angel Portal Miranda. Er is gesproken over kwesties van samenwerking tussen Suriname en Cuba, laat het Cubaanse ministerie van Volksgezondheid optekenen, zo schrijft Starnieuws dinsdag 23 juli 2019.

De bewindslieden hebben de huidige stand van zaken uitgewisseld. Portal Miranda zei dat Suriname kan blijven rekenen op de steun van Cuba. Suriname heeft recent 50 Cubaanse artsen laten komen. Ze zullen worden ingezet voor de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending.


Minister Elias had aangekondigd dat het Wanica Ziekenhuis ook zou worden ingevuld door Cubaanse artsen. Na een inburgeringsperiode van vier maanden, zullen de artsen worden ingezet.

Er is veel kritiek geweest vanuit de medische sector op de komst van de Cubanen. De Cubaanse artsen krijgen US$ 800 per maand, Srd 2.200 per maand aan huisvesting, voor vervoer krijgen ze Srd 300 plus een jaarticket. Eenmalig krijgen de artsen Srd 16.000 voor de inrichting van hun woning. Ook krijgt Cuba US$ 800 per arts, een vriendenprijs, noemde Elias het in De Nationale Assemblee.

Begin deze maand zei president Desi Bouterse op een persbijeenkomst na alle commotie rond de komst van de Cubaanse artsen, dat als het aan hem had gelegen hij niet 50 maar 500 Cubaanse artsen naar Suriname zou halen. 'De Surinaamse arts denkt onder andere eerst aan geld verdienen en wil niet in het binnenland werken', sprak het staatshoofd. De minister van Onderwijs deed er een schepje op door te zeggen, dat Surinaamse artsen robots zijn die even snel een receptje uitschrijven. Hun humaniteit en communicatieve vaardigheden met patiënten zijn volgens minister Lilian Ferrier niet genoeg ontwikkeld.

Op Cuba heeft minister Elias ook de acht Surinaamse studenten ontmoet die moeten afstuderen aan de XV Graduación de la Escuela Latinoamericana de Medicina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten