woensdag 24 juli 2019

Autoriteiten VS nemen in Miami ruim 1.6 miljoen euro in beslag van drie Surinaamse cambio's

Geld zou illegaal in de VS zijn binnengesmokkeld


Ruim 1.6 miljoen euro is in Miami in beslag genomen van drie Surinaamse cambio's. Starnieuws bericht woensdag 24 juli 2019 vernomen te hebben, dat het geld illegaal in de VS is binnengesmokkeld. Ook de drugsbestrijdingsorganisatie DEA schijnt onderzoek te doen. Nagegaan wordt of hier sprake is van witwassen van crimineel geld. Van wie de informatie afkomstig is, vermeldt Starnieuws niet. De DEA en autoriteiten in Miami maken er voor zover bekend geen melding van....

Binnen de financiële sector is veel onrust over geldsmokkel en de schaarste aan cash Amerikaanse dollars. Het komt vaak voor dat euro's, die in overvloed zijn in het land, naar de VS worden gesmokkeld om Amerikaanse dollars in de plaats hiervan terug te brengen naar Suriname.

Gevreesd wordt dat de Amerikaanse dollar koers een opwaartse druk zal krijgen. Mensen uit de sector zijn huiverig om openlijk over deze kwestie te praten.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt, dat de autoriteiten op de hoogte zijn dat euro's het land uitgevoerd worden om in het buitenland om te zetten in dollars. Er wordt volgens hem niet ingegrepen. De douane zou stringent moeten optreden.

Sinds de geldzendingen in april 2018 stopgezet zijn, is er een schaarste ontstaan aan cash dollars. In de goud-, vis- en houtsector is er grote behoefte aan cash dollars.

Het klaagsschrift dat ingediend is door de Centrale Bank van Suriname, de Hakrinbank, de Surinaamsche Bank en Finabank zal pas op 5 november in behandeling worden genomen door de Nederlandse rechtbank. De geldzendingen zijn stopgezet, omdat Nederland geen garantie kan geven dat er geen beslag op gelegd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten