donderdag 11 april 2019

Venezolaanse regering bereikt akkoord met Internationaal Comité van Rode Kruis over verdeling humanitaire hulp

(Bron foto: Twitter)
Rode Kruis heeft ook weer toegang tot gevangenissen inclusief bewaakte militaire voorzieningen


De Venezolaanse regering heeft een akkoord bereikt met het Internationaal Comité van het Rode Kruis over de verdeling van humanitaire hulp aan het land. Dat maakte president Nicolas Maduro vandaag, donderdag 11 april 2019, bekend. 

De regering en het Rode Kruis zijn tot een akkoord gekomen om ‘samen te werken met VN-agentschappen om alle humanitaire hulp te bieden die mogelijk is’ in Venezuela, verklaarde Maduro.


Venezuela bevindt zich in een diepe crisis. Er is een ernstig gebrek aan voedsel, medicijnen, water en elektriciteit. Drie miljoen mensen zijn het land al ontvlucht. De oppositie probeert vrachtwagens met voedsel en andere hulp het land in te krijgen, het regime van president Maduro heeft tot nu toe geprobeerd dit te voorkomen.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft ook weer toegang tot de gevangenissen in Venezuela, inclusief zeer bewaakte militaire voorzieningen waar tientallen gevangenen als politieke gevangenen worden vastgehouden, met welk besluit president Nicolas Maduro de toenemende kritiek op de mensenrechten van zijn regering probeert verzachten.

Het feit dat de bezoeken militaire gevangenissen omvatten, die niet eerder waren gemeld, werd bevestigd aan The Associated Press door een mensenrechtenadvocaat en familieleden van de gevangen.

Internationaal Rode Kruis president Peter Maurer heeft Maduro dinsdagavond ontmoet tijdens een vijfdaags bezoek aan Venezuela, waar de groep uit Genève deel uitmaakt van internationale organisaties die proberen een plaats te creëren voor de broodnodige humanitaire hulp en technische assistentie die vrij is van de 'winner-take-all'-politiek die bijdraagt ​​aan de onrust in het land.



Critici zeggen dat de gevangenisbezoeken, die direct met de socialistische regering werden gecoördineerd met weinig inbreng van haar tegenstanders, het effect hebben van het legitimeren van Maduro's regime op het moment dat hij geconfronteerd wordt met toenemende druk van de VS en tientallen bondgenoten om af te treden.

Maar, anderen zeggen dat het een sprankje hoop is in een anders grimmige kijk op het land, waardoor normaal gesproken autoriteiten met een dunne huid worden benaderd voor onderzoek - hoewel van vertrouwelijke aard - en dat samen met hernieuwde betrokkenheid bij internationale actoren zoals het Wereldvoedselprogramma en Pan American Health Organisatie maakt mogelijk de weg vrij voor politieke dialoog.

Het zal ook een nauwere monitoring mogelijk maken van een humanitaire crisis die naar verwachting zal verslechteren onder invloed van Amerikaanse financiële sancties.

Rode Kruisvertegenwoordigers bezoeken elk jaar gevangenissen in meer dan 100 landen, volgens een vastgesteld protocol waarmee ze de omstandigheden van de gevangenhouding kunnen controleren en privégesprekken voeren met gevangenen waarin ze klachten kunnen uiten en berichten kunnen sturen naar dierbaren. Maar de groep was al sinds 2012 de toegang tot Venezuela ontzegd.

(Suriname Mirror/AD/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten