donderdag 11 april 2019

Aantal ernstig bedreigde en zeldzame blauwoogsteenduiven in Brazilië neemt toe

In 2015 werd de duif voor het eerst in 75 jaar gezien, die tot dan toe als uitgestorven werd beschouwd

(Bron foto: Rafael Bessa)

In de afgelopen jaren hebben Rainforest Trust en haar lokale partner in de Braziliaanse staat Minas Gerais, SAVE Brasil, de habitat van de kritisch bedreigde blauwoogsteenduif (Columbina cyanopis) proberen te beschermen. 

De saga begon in 2015. Voor het eerst in 75 jaar zag iemand de blauwoogsteenduif, die tot dan toe als uitgestorven werd beschouwd. Kort daarna bevestigden meer rapporten die eerste waarneming. En kijk maar: een uitgestorven soort was nu ... niet. Een reeks snelle acties door lokale actoren en internationale groepen, waaronder Rainforest Trust, volgde. Het plan: bescherm de habitat van de herontdekte soort en zorg ervoor dat deze in de toekomst kan overleven.

(Bron foto: SAVE Brasil)
In 2017 hebben Rainforest Trust en SAVE Brasil een stuk land gekocht waar de meeste blauwoogsteenduif populaties leven, om het Blauwoogsteenduif Reservaat te creëren. . De volgende zomer creëerde de regering van Minas Gerais het Botumirim State Park naast de deur. Samen beveiligen de twee beschermde gebieden bijna 90.000 hectare voor de vogel en andere soorten van het bedreigde cerrado-ecosysteem van Brazilië.

Een paar maanden geleden hoorden onderzoekers, die de habitat van de vogel bestudeerden, geruchten van een nieuwe groep blauwoogsteenduiven. Iemand had duiven buiten hun bekende leefgebied gezien. Vorige maand, na de eerste verkenning, bevestigden ze deze geruchten - en vier meer individuele vogels. De vier nieuwe individuen verhogen de bekende blauwoogsteenduifpopulatie met 26%. Maar, de nieuwe vogels kunnen ook de genetische diversiteit van de soort vergroten, waardoor de volksgezondheid verbetert.

'Degenen die werken in de natuurbescherming zijn meestal erg veerkrachtig, maar het is moeilijk om te zoeken naar een zeldzame soort zoals de blauwoogsteenduif in een habitat die er perfect uitziet en het daar niet vindt', zei Marcelo Lisita, een projectmedewerker voor SAVE Brasil. 'Na een jaar rondkijken op verschillende locaties zonder nieuwe exemplaren te vinden, was het met een overdaad aan opwinding dat we een paar ontdekten in een nieuw gebied.'

De geruchten begonnen met een lid van de lokale gemeenschap. SAVE Brasil beschouwt dit als een teken dat hun outreach-inspanningen succesvol zijn geweest. Bewustmaking van de blauwoogsteenduif en het ecologische belang van de cerrado zijn een topprioriteit voor outreach. Onderzoekers hopen dat dit de eerste van meer nieuwe blauwoogsteenduiven in het gebied zal zijn en dat de bescherming van de unieke habitat van de vogels zal leiden tot een groeiende populatie.

(Suriname Mirror/Rainforest Trust)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten