donderdag 11 april 2019

Paramilitair en drugshandelaar Hernan Giraldo verkrachtte meer dan 200 meisjes onder de 14 aan Caribische kust Colombia

Giraldo creëerde een groot polygaam 'gezin' om hem te helpen territoriale controle te behouden


- 'Hij heeft 70 bevestigde kinderen, hoewel vermoed wordt dat er meer zijn'
- In 2008 werd hij uitgeleverd aan VS, waar hij veroordeeld werd tot 16 jaar gevangenisstraf wegens drugshandel

- Centro Nacional de Memoria Histórica van Colombia heeft tussen 1958 en 2017 minstens 15.000 slachtoffers van seksueel geweld geregistreerd tijdens het gewapende conflict


Paramilitair leider en drugshandelaar Hernan Giraldo verkrachtte meer dan 200 meisjes onder de 14 aan de Caribische kust van Colombia, waardoor hij een groot polygaam 'gezin' creëerde om hem te helpen territoriale controle te behouden, volgens een onderzoek.

Giraldo, hoofd van de paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), zou regelmatig kinderen verkrachten en bevruchten, en zo een netwerk van meisjes creëren dat hem op de hoogte zou kunnen houden over zijn territorium. Hij heeft 70 bevestigde kinderen, hoewel vermoed wordt dat er meer zijn, volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de provincie Magdalena, die de roofzuchtige praktijken van 'El Taladro' heeft onderzocht.


De helft van de slachtoffers van Giraldo zijn vrijwillig door hun ouders overgedragen, en hebben hun toestemming gegeven uit angst dat weigering zou eindigen met moord, en de wetenschap dat het overhandigen van hun dochters beloningen zou opleveren van de misbruiker.

Er is ook gemeld, dat de meisjes in de rij stonden of dat de paramilitairen families vroegen om ze te 'cultiveren' voor het misbruik, en dat in andere gevallen de meisjes werden betaald nadat ze gedrogeerd en verkracht waren. De meisjes zouden naar verluidt gaan wonen op de boerderij van Giraldo voor een periode van maanden, voordat ze worden vervangen. Ze zouden dan naar huis of naar een strategische locatie van zijn keuze worden teruggestuurd om deel te worden van zijn netwerk van macht en informatie. Hij liet velen zwanger achter, onderhield gewelddadige relaties jaren achtereen, waarin hij meisjes voortdurend zou verkrachten en hen tot samenwerking dwong. met zijn criminele organisatie.

Zwangerschap werd een rekruteringsmethode voor zowel de meisjes als de kinderen die ze zouden dragen, en als meisjes probeerden te ontsnappen, werden ze volgens El Tiempo op brute wijze vermoord.


Het onderzoek is uitgevoerd door Norma Vera Salazar, minister van Binnenlandse Zaken voor Magdalena, die al bijna 20 jaar wreedheden blootlegt met betrekking tot het gebruik van verkrachting als een instrument voor oorlogsvoering.



Het rapport observeert patronen in Giraldo's gerichtheid op slachtoffers, waarbij systematisch maagden jonger dan 14 jaar worden gekozen met een bleke huid en brede heupen. Er is slechts één geval van een meisje met een donkere huid geregistreerd.

Giraldo demobiliseerde in 2006 met 1.700 van zijn mannen, die samen de controle hadden over Santa Marta en het omliggende gebied. Tijdens zijn twee decennia van bevel over de groep, waren er 12.000 slachtoffers, met inbegrip van bijna 3.000 moorden en een aantal moordpartijen. Hij werd beschuldigd van zo'n 705 daden die 4.000 slachtoffers troffen. In 2008 werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar een rechtbank hem veroordeelde tot 16 jaar gevangenisstraf wegens drugshandel.

Er wordt gezegd dat hij zaken deed met de beruchte 'Narco' Pablo Escobar. Dit is geenszins uniek: vijf voormalige paramilitaire hoofden zijn veroordeeld voor gendergerelateerd seksueel geweld dat wordt gepleegd door mannen onder hun bevel. Giraldo wordt niet vervolgd, ondanks dat hij rechtstreeks wordt beschuldigd van zoveel seksuele misdaden van zeer ernstige aard.

Seksuele misdaden, ook tegen minderjarigen, zijn  opgenomen in de overeenkomst inzake overgangsjustitie, wat betekent dat degenen die toegeven deze misdaden te plegen, worden berecht onder het Colombiaanse Jurisdicción Especial para la Paz, de JEP, en kunnen een maximumstraf van slechts acht jaar gevangenisstraf krijgen. Een ander probleem met verkrachting als oorlogsmisdaad is, dat maar weinigen bereid zijn om deze misdaden toe te geven.

Het Centro Nacional de Memoria Histórica van Colombia heeft tussen 1958 en 2017 minstens 15.000 slachtoffers van seksueel geweld geregistreerd tijdens het gewapende conflict. Paramilitairen maken ongeveer 30% van deze misdaden uit en de guerrillastrijders nog eens 30%. Ongeveer 8% van deze misdaden is vervolgd, met een straffeloosheidscijfer van meer dan 90%.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/radioformula.com.mx/Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten