donderdag 11 april 2019

Dorpen in Boven-Surinamegebied worden van permanente stroom voorzien

'Er zijn vijftig prioriteitsdorpen verspreid over Boven- en Zuid-Suriname en Para-West'


De overheid treft voorbereidingen om dorpen in het Boven-Surinamegebied van permanente stroom te voorzien. Medewerkers van de Dienst Elektrificatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zijn momenteel in het gebied om gegevens van de dorpen te verzamelen, zegt Sedney Harris, directeur van de afdeling, vandaag, donderdag 11 april 2019, in de Ware Tijd. 

NH-minister Regilio Dodson stelt dat er zes teams in het binnenland zijn om gegevens te verzamelen. 'We gaan bijvoorbeeld na wat het stroomverbruik is van de mensen wanneer ze de hele dag worden voorzien van elektriciteit.'

De gemeenschappen hebben voorlopig slechts voor enkele uren in de avond stroom. De bedoeling is om een soortgelijk elektriciteitssysteem als dat van Pokigron, namelijk een combinatie van dieselgeneratoren en zonnepanelen, in de dorpen te installeren. Sommigen zullen een eigen elektriciteitscentrale krijgen, maar gemeenschappen, die dicht bij elkaar zijn gevestigd, kunnen geclusterd worden.

Districtscommissaris Humphrey Jeroe van Boven-Suriname is blij met het initiatief. In het bestuursressort zijn er 53 dorpen met samen meer dan twintigduizend inwoners, aldus Jeroe. 'De realisatie van permanent stroom zal een heel grote ondersteuning zijn voor de mensen', meent hij.

Dodson zegt dat er vijftig prioriteitsdorpen zijn, verspreid over Boven- en Zuid-Suriname en Para-West. Voor het elektriciteitsproject wordt twintig miljoen Amerikaanse dollar uitgetrokken, gefinancierd door de Indiase regering. 'Voor de andere dorpen zijn we bezig met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en Islamic Development Bank.'

Volgens de bewindsman zijn 133 dorpen geregistreerd bij zijn ministerie. Er is volgens de bewindsman een elektriciteitsplan ontwikkeld voor het gehele binnenland. 'Ruw geschat kan dat ons tachtig miljoen Amerikaanse dollar kosten, maar het kan misschien minder worden', aldus Dodson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten