donderdag 11 april 2019

Colombiaanse marine jaagt met succes op cocaïne onderzeebootjes ('semisubmersibles')

(Bron foto: Marine Colombia)
Marine heeft transnationale criminele drugsbende begin 2019 zware slag toegebracht

Drie duikboten en meer dan 1 ton cocaïne in beslag genomen en drie verdachten gearresteerd


De Colombiaanse marine heeft tussen januari en februari 2019 de activiteiten van een transnationale criminele drugsbende in het Cauca-departement aan de kust van de Colombiaanse Stille Oceaan een zware slag toegebracht. Eenheden van de Fuerza Naval del Pacífico (FNP) hebben verschillende gezamenlijke operaties geleid, die resulteerdem in de inbeslagname van drie duikboten en meer dan 1 ton cocaïne en de arrestatie van drie criminelen. FNP voerde de operaties uit met de steun van het Comando Aéreo de Combate 7  (CACOM-7) van de Fuerza Aérea Colombiana (FAC) en het speciale kantoor van de procureur-generaal, Narcotráfico y el Cuerpo Técnico de Investigación. 

Volgens de marine behoorden de semisubmersibles, drugs en de drie arrestanten tot de Grupo Armado Organizado Residual (GAOR, in het Spaans) va het Frente 29 Steven González, die actief is in de regio.

Op 28 januari voerden de autoriteiten een achtervolging uit op zee, als gevolg van inlichtingenwerk van de marine en voormalige leden van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). De voormalige guerrillastrijders, voor uitlevering gezocht door de Verenigde Staten, werkten samen met de autoriteiten in ruil voor voordelen zoals verlaagde straffen, stelde de marine in een persbericht. 'Marine inlichtingen had informatie die hielp bij het detecteren van het mogelijke vertrek van een duikboot die mogelijk een onbekende hoeveelheid van een illegale substantie vervoerde', vertelde Marinecommandant Julio César Sánchez Suárez, hoofd van het Estación de Guardacostas del Pacífico, een FNP-eenheid, aan Diálogo. FAC-piloten ondersteunden de operatie met vluchten over het gebied met een Citation SR-560 vliegtuig en een Cessna 208 Caravan.


'Wat wij doen is fungeren als een waarschuwing om marineschepen te begeleiden en maritieme onderscheppingen efficiënter te maken', vertelde FAC-kapitein Rodrigo Núñez, CACOM-7 squadron commandant, aan Diálogo. FNP-eenheden ontdekten een semisubmersible in wateren van de Stille Oceaan nabij de gemeente Timbiquí, het departement Cauca. De bemanning, een Colombiaan en twee Ecuadoraaanse staatsburgers, probeerden zich te ontdorn van bewijs bij het zien van de Colombiaanse marineschepen. 'Toen de bemanning zich realiseerde dat we ze zouden vangen, opende ze een paar bodemkleppen, zodat water snel naar binnen kon en de duikboot zonk', zei Sánchez. 'We markeerden de geschatte positie waar de boot zonk, en met de hulp van een ander marineschip hebben we de exacte locatie van deduikboot geverifieerd en geïdentificeerd.'  FNP-eenheden reageerden snel om de drie criminelen te redden en de duikboot te bergen, die 30 meter diep lag. Na 10 dagen werken, en met de hulp van een amfibisch landingsschip, evenals duik- en logistieke eenheden, heeft de marine de 20 meter lange en 2 meter brede duikboot geborgen en 1.535 kilo cocaïne in beslag genomen dat de bemanning probeerde om naar Midden-Amerika te smokkelen.

(Bron foto: Colprensa)
'Colombiaanse marineduikers, die zeer professioneel zijn, begonnen een zeer lastige en gevaarlijke manoeuvre', zei vice-admiraal José Martínez Olmos van de Colombiaanse marine, FNP-commandant. 'Ze probeerden verschillende keren om de semisubmersible te bergen; het was erg gecompliceerd, maar met een goed uitgevoerde procedure konden we zowel brandstof als cocaïne naar boven te krijgen.'

'Marinepersoneel bracht de gevangenen, drugs en duikboot naar de autoriteiten in Buenaventura, Valle del Cauca, voor vervolging. De criminelen kunnenen een straf van zes tot twaalf jaar krijgen voor het gebruik, de bouw en het bezit van een semisubmersible en acht tot veertien jaar voor de smokkel van de cocaïne, zei de marine.

Begin februari onderschepte de marine twee andere semisubmersibles op twee scheepswerven die verborgen waren in het landelijke oerwoudgebied van de gemeente López de Micay, het Cauca-departement. Gezamenlijk inlichtingenwerk stelde de marine en de FAC in staat om de scheepswerven te lokaliseren en de aanwezigheid van de schepen te bevestigen.

'We hebben met een infraroodcamera door het struikgewas (in de jungle) gescand', zei Núñez. 'We gebruikten hittekens om aanwijzingen te volgen tot we de scheepswerf vonden.' De in beslag genomen half-afzinkbare duikboten waren 15 meter lang en konden elk 2.5 ton cocaïne vervoeren, zei de marine.

Met de inbeslagname van drie semi-submersibles en 1.5 ton cocaïne heeft de marine een ​​harde slag toe gebracht aan de financiën van GAOR Front 29 Steven González. 'Tot dusver dit jaar hebben we zes semisubmersibles en ongeveer 10 ton cocaïne en marihuana in beslag genomen', concludeerde vicepresident Martínez. 'Het is een enorm bedrag dat de operationele inspanningen toont die we uitvoeren in onze strijd tegen de gehele keten van narcotrafficking.'

(Suriname Mirror/dialogo-americas/YouTube/Radio Santa Fe)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten