donderdag 11 april 2019

Openbaar Ministerie Brazilië vervolgt mijnbouwgigant Vale en werknemers voor desastreuze Brumadinho dambreuk

Uit bewijslast blijkt dat bepaalde werknemers bij de mijn wisten dat de dam onveilig was

(Bron foto: Washington Alves/Reuters)

De Braziliaanse openbare aanklagers zijn van plan om aanklachten in te dienen tegen Vale en werknemers van de mijnbouwgigant na een dodelijke breuk van de dam bij een mijn in januari, zo meldt de Wall Street Journal vandaag, donderdag 11 april 2019. 

Onderzoekers hebben genoeg bewijsmateriaal verzameld om aanklachten in te dienen, aldus Jose Adercio Leite Sampaio, de hoofdaanklager van het onderzoek in de Wall Street Journal. Uit dat bewijs blijkt, dat bepaalde werknemers bij de mijn wisten dat de dam onveilig was, maar het valt nog te bezien of bestuurders dat wisten, zei hij.

De breuk in een dam met mijnafval in Vale's Corrego do Feijao-mijn in het zuidoosten van Minas Gerais veroorzaakte stortingen van modderig slib dat door het gebied raasde en ongeveer 300 mensen doodde in de buurt van de stad Brumadinho.


De beschuldigingen die hier aan de orde zijn, zijn moord, doodslag, milieuschade en 'valse vertegenwoordiging', vertelde Sampaio aan de Journal.

De 'valse vertegenwoordiging'-aanklacht geldt voor medewerkers van zowel Vale als het Duitse inspectiebedrijf Tuev Sued, die verklaarden dat de dam veilig was kort voor de ineenstorting.

Een rapport dat in september door Tuev Sued werd voltooid, wekte bezorgdheid over de dam, identificeerde problemen met de drainage-infrastructuur en verkeerde monitoringsystemen, meldde de Journal in februari.

Aanklagers zullen in de komende maanden onderzoeken of senior Vale-functionarissen het risico op instorten begrepen, vertelde Sampaio de krant. De aandelen van Vale daalden lichtjes na het rapport.

Lees hier het volledige verhaal.

(Suriname Mirror/CNBC/Wall Street Journal/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten