dinsdag 2 april 2019

Rusland opent opleidingscentrum voor piloten Russische militaire helikopters in Venezuela

VS ziet Russische militaire aanwezigheid in Venezuela als 'directe bedreiging' voor veiligheid in regio


Rusland heeft een opleidingscentrum in Venezuela geopend om de piloten van het land te instrueren om  Russische militaire helikopters te vliegen, zei het Russisch staatsbedrijf Rostec maandag 1 april 2018, het laatste gebaar van steun van Moskou voor president Nicolas Maduro.

Rostec zei, dat het centrum vorige week donderdag werd ingewijd, dezelfde dag waarop het Witte Huis Moskou en diverse landen waarschuwde Maduro te steunen met het sturen van troepen en militair materieel, en zei dat de Verenigde Staten dergelijke acties zou beschouwen als een 'directe bedreiging' voor de veiligheid in de regio.


Washington, dat de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido steunt, waarschuwde nadat twee Russische luchtmachtvliegtuigen met bijna 100 militairen buiten Caracas waren geland, een contingent dat het Kremlin als militaire specialisten beschreef.

Rostec zei dat de nieuwe trainingsfaciliteit, waarvan de locatie niet openbaar werd gemaakt, was opgezet met de hulp van Russische specialisten en ontworpen was om Venezolaanse piloten te trainen om door Rusland gebouwde Mi-35M-gevechtshelikopters te vliegen en Russische  transporthelikopters.

De faciliteit werd geopend onder een contract met de Venezolaanse wapenfabrikant CAVIM, eigendom van de staat.

Rostec zei, dat het de militaire en technische samenwerking met het ministerie van Defensie van Venezuela, indien mogelijk, wil verdiepen. Rusland, dat ook straaljagers, tanks en luchtverdedigingssystemen aan Venezuela heeft geleverd, heeft de kritiek van de VS op zijn militaire samenwerking met Caracas verworpen door te zeggen, dat het zich niet bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van het Latijns-Amerikaanse land en geen bedreiging vormt voor de regionale stabiliteit.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat Rusland uit Venezuela moet vertrekken en dat 'alle opties' open staan ​​om het te dwingen zijn hulp aan Maduro te verminderen, waardoor het vooruitzicht van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Moskou wordt vergroot.

(Suriname Mirror/Reuters/Newsweek/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten