dinsdag 2 april 2019

Britse religieuze activist die streed voor inheemse gemeenschappen in Peru, vermoord in zijn jeugdherberg in Amazone-regenwoud

Paul McAuley, 71, vocht voor inheemse stammen tegen machtige olie- en mijnbouwbelangen


Een Britse religieuze activist die tien jaar geleden geconfronteerd werd met uitzetting uit Peru vanwege zijn werk voor inheemse gemeenschappen, is dood aangetroffen in een jeugdherberg die hij in het Amazone-regenwoud runde. 

Paul McAuley, 71, heeft lang gewerkt aan het aanmoedigen van de historisch gediscrimineerde stammen van Peru in de strijd tegen machtige olie- en mijnbelangen.


In 2010 probeerde de regering hem aan te pakken, omdat hij naar verluidt onrust had aangespoord tegen pogingen om de Amazone open te breken voor booractiviteiten.

De Christelijke Broeders van La Salle zeiden dinsdag 2 april 2019 in een verklaring, dat de activist was verbrand.


De autoriteiten ondervragen zes inheemse jongeren die in het hostel woonden dat hij in een arm gedeelte van de stad Iquitos had geleid.

Geboren in Portsmouth, Engeland, op 29 oktober 1947, filosoof en wiskundige met een master in theologie, kwam hij in 1995 aan in Peru en ging naar Zapallal, in het district Puente Piedra in Lima, waar hij de Fe y Alegría-school nr. 43 stichtte.

Later werkte hij in Moyobamba (San Martín) en in San José de Amazonas. In de afgelopen 19 jaar woonde Paul McAuley in Iquitos (Loreto). Daar diende hij als adviseur op de radiozender La Voz de la Selva, van het Instituto Superior Pedagógico Público Loreto, hoofd van de Christelijke Broeders van La Salle.



(Suriname Mirror/Expreso/Andina/Twitter/Peru21/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten