dinsdag 2 april 2019

Rechter wil weten wat de medische toestand van naar Nederland gevluchte Oedit in cocaïne Cessna-zaak is

Geen informatie over medische toestand Oedit in het strafdossier

Piloot Cessna zou 50.000 Amerikaanse dollar ontvangen voor vlucht vanuit Venezuela naar Suriname


Advocaat Irvin Kanhai heeft een verzoek gericht aan de rechter om verdachte Ramchender (Raj) Oedit, die in Nederland aangehouden is, daar te horen. In maart vorig jaar werd 488 kilo cocaïne onderschept in een Cessna-vliegtuigje, dat was geland op het terrein van rijstondernemer Oedit bij km 71,5 in het district Saramacca.

De Kantonrechter wil weten wat de medische toestand van Oedit is, waarom hij niet naar Suriname kan reizen, aangezien daarover geen informatie in het strafdossier is.

Op de rechtszitting van maandag merkte de rechter op, dat recente medische informatie over Oedit ontbreekt, waaruit zou moeten blijken dat de man niet in staat zou zijn om af te reizen. Ze gaf Kanhai een maand de tijd om deze ontbrekende stukken te overleggen. Het zullen medische documenten zijn waarin de behandelende specialisten de reden aangeven waarom deze verdachte niet mag reizen.

De rechter vindt deze informatie belangrijk om vervolgens een besluit te kunnen nemen op het verzoek van Kanhai.

De rechter vroeg aan de Officier van Justitie om op de eerstvolgende zitting wanneer deze strafzaak op de rol verschijnt, informatie te verschaffen over de stand van zaken over het rechtshulpverzoek. De openbare aanklager gaf door, dat er onderzoekshandelingen zijn verricht bij enkele personen. Een aantal handelingen moet nog verricht worden.

De rechter hoorde maandag de twee verdachten Dionathan M. en Harti L. Uit het proces-verbaal van M., welke hij na zijn aanhouding bij de politie had afgelegd, blijkt dat hij voor dit drugstransport  50.000 Amerikaanse dollar zou ontvangen. Hij was samen met L. vanuit Brazilië naar Venezuela vertrokken, waar de drugs door anderen in het vliegtuig werden geladen.

Hij had een nacht daar doorgebracht en vertrok de volgende dag naar Suriname. De piloot M. verklaarde, dat hem de instructie was gegeven dat wanneer hij geen mensen op de landingsbaan zou zien hij niet moest landen.

Op 6 mei zal deze zaak verder behandeld worden.  

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten