dinsdag 2 april 2019

Rusland (NPS): 'Suriname heeft deadline om lid te worden van de EITI niet gehaald en is geschorst'

'Ik voel mij verplicht om vinger op zere plek te houden als het gaat om het belang van Suriname'

Rusland wil van regering weten wat de precieze redenen zijn van de schorsing


Suriname heeft de deadline om lid te worden van de Extractive Industries Transparancy Initiatives (EITI) niet gehaald. In 2018 moest aan alle standaarden zijn voldaan en de vereiste documenten moesten worden overlegd om volwaardig lid te worden van dit instituut. Het was gisteren NPS-fractieleider Gregory Rusland die tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee ruchtbaarheid heeft gegeven aan de schorsing van Suriname door de EITI, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 april 2019.

'Ik voel mij verplicht om de vinger op de zere plek te houden als het gaat om het belang van Suriname en de transparantie zowel nationaal als internationaal', zei Rusland die in 2017 al waarschuwde over de informatieverstrekking van Suriname aan EITI.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) had toen in het parlement verklaard, dat er niets aan de hand is en dat Suriname een tijdspad heeft uitgezet om te voldoen aan de eisen van het instituut.

De organisatie is een standaardenbureau dat zich bezighoudt met het verzamelen en verwerken van informatie over olie en gas in de mijnbouw en die ook publiceert. Landen die lid willen worden van EITI, moeten wel transparant informatie doorgeven om in de dataverzameling genoemd te worden. Bij EITI wordt wereldwijd eerst informatie ingewonnen door landen en investeerders die investeringen willen doen in de mijnbouwsector.

De aanvraag van Suriname om kandidaat te zijn voor het lidmaatschap is op 24 mei 2017 goedgekeurd door het EITI-secretariaat, nadat aan de eerste eisen was voldaan. In dat jaar heeft het ministerie van NH ook een uitgebreide presentatie verzorgd aan de media, waar de EITI-commissie is voorgesteld en het tijdspad om te voldoen aan de voorwaarden om het lidmaatschap te verkrijgen is uitgelegd. Rusland had toen ook al in het parlement gezegd, dat er geluiden waren dat Suriname een lakse houding vertoonde. Volgens hem zou Suriname niet op de juiste manier informatie verschaffen om het lidmaatschap te krijgen.

De NPS-parlementariër zegt nu, dat dit een zeer ernstige kwestie is, omdat het niet behalen van de deadline en de schorsing consequenties gaat hebben voor potentiële bonafide investeerders die richting Suriname kijken en via deze organisatie verboden zullen worden om investeringen te doen.

Hij wil van de regering dan ook weten wat de precieze redenen zijn van de schorsing en wat er concreet is gedaan om deze schorsing ongedaan te maken. Ook ziet hij graag dat de documenten die zijn ingediend bij EITI aan het parlement worden overlegd, zodat het college ook kan beoordelen op basis waarvan de schorsing heeft plaatsgevonden. 'Ik vraag ook om deze documenten in het kader van 'publieke debatten' die overigens vereist zijn door het EITI-secretariaat', zei Rusland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten