maandag 25 maart 2019

'St. Low Income Shelter Program (LISP) wordt geliquideerd, want die bestaat nu gewoon niet meer'

Personeel voelt zich beetgenomen, in de steek gelaten door stichtingsbestuur


'Een ander uitvoeringsorgaan is door SoZaVo opgezet om partijgenoten te kunnen accommoderen'


De Stichting Low Income Shelter Program (LISP) wordt geliquideerd. Het geld om te werken is op en management en personeel zijn ontslagen. Tegen de organisatie zijn rechtszaken aangespannen en op haar tegoeden en bezittingen is beslag gelegd. De ontslagen medewerkers stellen minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) verantwoordelijk voor het debacle. Zij heeft erop aangestuurd, dat een ander uitvoeringsorgaan is opgezet om partijgenoten te kunnen accommoderen, luidt het verwijt, aldus vandaag, maandag 25 maart 2019, de Ware Tijd.

Maar, volgens stichtingsvoorzitter Lothar Boksteen moeten de mensen de hand in eigen boezem steken. De twee voorgaande LISP-programma's waren gefinancierd door de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Nadat akkoord was bereikt met de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) om het derde woningbouwprogramma te financieren, werden management en personeel op basis van de richtlijnen van deze bank nieuwe contracten aangeboden. Bij de IDB-financiering hadden de medewerkers andersoortige arbeidscontracten en voorzieningen. Volgens Boksteen zouden de medewerkers onder de IsDB-voorwaarden met tussen de 15 en 20 procent achteruitgaan in salaris. Partijen kwamen er niet uit, waarna belanghebbenden het voorstel deden om hun arbeidscontract af te kopen, maar dit werd door de minister afgewezen.

Eerst legden personeelsleden beslag op tegoeden en bezittingen van de organisatie om achterstallig geld uitbetaald te krijgen. Later maakten ook directieleden een Kort Geding aanhangig en lieten ook zij beslag leggen.

Boksteen ontkent dat hij de mensen in de steek heeft gelaten. Het bestuur heeft zich ingezet opdat het personeel behouden werd, weliswaar op basis van andere arbeidscontracten. Echter, de mensen wilden volgens hem niet inleveren, maar het onderste uit de kan hebben. Uiteindelijk 'den lasi sapakara, den lasi lancer', ze zijn compleet buiten de boot gevallen. 'Tot de dag van vandaag begrijp ik niet waarom ze die contracten niet hebben geaccepteerd. Daarmee waren ze voor zeker vijf jaar gegarandeerd van werk', aldus Boksteen.

Het personeel voelt zich beetgenomen en in de steek gelaten door het stichtingsbestuur. Enkele personeelsleden staan de Ware Tijd op basis van anonimiteit te woord. Medewerkers hebben al geruime tijd de indruk dat de rol van het bestuur is overgenomen door de minister en het door haar samengestelde team om het nieuwe programma uit te voeren. Het gevoel leeft dat pas na haar goedkeuring het bestuur besluiten neemt. Vooral de ontruiming van het kantoorpand heeft kwaad bloed gezet.

Volgens de gedupeerde werknemers is het Kort Geding van de directie als drogreden opgevoerd om het pand te ontruimen zodat het nieuwe team de inventaris van LISP kan gebruiken om door te kunnen gaan met het werk. 'Hij heeft ons volledig in de steek gelaten als voorzitter die ons moest beschermen. Alles is zo onwerkelijk', zegt een andere medewerker.

Begin deze maand werd het personeel per brief meegedeeld dat het enkele dagen niet op het werk hoefde te verschijnen, omdat directieleden een rechtszaak hadden aangespannen tegen de stichting en het ministerie. De mensen zouden weer worden opgeroepen, maar nadat de aangegeven periode was verstreken, kwam er geen oproep om weer te verschijnen. 'Na meerdere malen om helderheid te hebben gevraagd is op geen enkele wijze duidelijkheid gegeven over het verdere lot van het personeel. Terwijl het contractueel nog in dienst is en gezorgd heeft voor de totstandkoming van het Lisp - III-programma 'Affordable Housing Project', heeft de minister een organisatie opgericht die gewoon op naam van Stichting LISP verder gaat met de uitvoering van het programma', zegt een personeelslid. Deze manier van handelen van het ministerie én het stichtingsbestuur onder leiding van Boksteen 'komt bij het personeel als zeer rancuneus en als onbehoorlijk bestuur over'.

Intussen is bij het ministerie van Arbeid ontslag aangevraagd voor de directie en het personeel. De voorzitter zegt, dat als toestemming wordt verleend zaken volgens de geldende regels zullen worden afgebouwd. Ook zal de stichting worden geliquideerd, want die bestaat 'nu gewoon niet meer'. 'Iedereen vindt dit verschrikkelijk jammer.' De ontslagcommissie heeft de medewerkers intussen opgeroepen om deze week te worden gehoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten