maandag 25 maart 2019

Criminele bendes in afgelegen Telembí-driehoek in Colombia persen illegale goudzoekers af

Goudzoekers gedwongen deel inkomsten af ​​te staan aan ELN-guerrilla's en paramilitaire Urabeños


De Colombiaanse autoriteiten hebben geprobeerd illegale goudmijnbouw aan te pakken, maar in veel gebieden lukt dat niet. Het zuidelijke departement Nariño in is de thuisbasis van een afpersingsactiviteiten, waarbij twee van de grootste criminele organisaties van het land, de ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional) en de paramilitaire Urabeños, illegale goudzoekers afpersen. 

Deze groepen hebben in de afgelopen twee jaar meer dan 10 miljard Colombiaanse peso's ($ 3 miljoen) in Nariño geïncasseerd door goudzoekers te dwingen een deel van hun inkomsten af ​​te dragen, volgens Caracol TV, waarbij meestal tussen 10 en 20 procent van wat de goudzoekers verdienen wordt afgestaan.

Bij een operatie vorige week werden acht leden van een criminele structuur gearresteerd, die voor zowel de ELN als de Urabeños werkten. Hun rol was om goud te transporteren vanuit de mijnen in de Telembí-driehoek, een deel van Nariño met hoge coca-productie en illegale mijnbouw, naar de departementale hoofdstad Pasto. Vanaf daar werd het goud met de auto naar Ecuador en Peru gebracht, waarbij handelaars schijnbaar als gezinnen op vakantie poseerden.



Autoriteiten geloven dat 66 ton goud elk jaar in Colombia wordt geproduceerd, waarvan 60 ton illegaal wordt geproduceerd, meldde El Colombiano, waarbij minstens 30 procent verband houdt met de financiering van de georganiseerde misdaad.

Tijdens de operatie vonden de autoriteiten meer dan 24 illegale mijnsites en vernietigden 50 machinerieën. De omvang van de illegale mijnbouw onthulde ook de omvang van de vernietiging van het milieu veroorzaakt in de Telembí-driehoek, waar vijf rivieren zijn vervuild. Deze milieutol is verwoestend in Colombia.

Ter extra informatie:


In januari werden twee belangrijke rivieren in het departement Chocó gemeld als ernstig vervuild. Landelijk wordt meer dan 2.000 hectare elke maand ontbost als gevolg van open-pit goudwinning, en er zijn zware sporen van kwik gerapporteerd in waterbronnen en rivieren.





(Suriname Mirror/InSight Crime/YouTube/ISSUU)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten