maandag 25 maart 2019

De in Brazilië bedreigde Spix' ara krijgt een nieuw leven in Qatar

(Bron foto's: The Peninsula)
Van Spix' ara leven nog slechts 130 exemplaren in privé-instellingen in Qatar, Duitsland en Brazilië

'In 2020 zullen ongeveer 90 Spix' ara's uit Qatar in Brazilië worden vrijgelaten'


De ambassade van Brazilië in Doha, Qatar, vierde gisteren, zondag 24 maart 2019, de belangrijke bijdrage van Al Wabra Wildlife Preservation (een privé wild natuurpark voor Qatari) aan het redden van de bedreigde vogelsoort Spix' ara, in Brazilië bekend als Ararinha-Azul. 

'Deze ongelooflijke vogels worden al sinds 2000 als uitgestorven in het wild beschouwd en nu vinden slechts 130 van hen onderdak in privé-instellingen in Qatar, Duitsland en Brazilië, waar ze zich in veiligheid hebben kunnen voortplanten en zich kunnen vermenigvuldigen', zei ambassadeur van Brazilië Roberto Abdalla.

Hij zei ook, dat de Al Wabra Wildlife Preservation belangrijk werk heeft verricht om de Braziliaanse blauwe ara (Cyanopsitta spixii) te redden, door te helpen de soort weer in zijn natuurlijke caatinga (type woestijnvegetatie) leefgebied in de noordoostelijke regio van Brazilië te introduceren. De ambassadeur wees erop, dat in 2016 een Memorandum van Overeenstemming werd ondertekend tussen Al Wabra Wildlife Preservation en het Braziliaanse ministerie van Milieu, dat een sterkere technische samenwerking mogelijk maakte door middel van een Braziliaanse nationale actie voor de blauwe ara.

'De eer die vandaag wordt geschonken, is een erkenning niet alleen voor het waardevolle werk dat Al Wabra Wildlife Preservation heeft gedaan om de Braziliaanse blauwe ara te redden van uitsterven, maar ook voor zijn voortdurende en niet-aflatende inspanningen om het publiek bewust te maken van het behoud van dieren in het wild en het belang van het opnieuw introduceren van bedreigde soorten soorten in het wild', merkte hij op.

Sheikh Hamad bin Saoud Al Thani, eigenaar van Al Wabra zei: 'Het project is door mijn vader geïnitieerd en we zijn er trots op dat we daarin zijn geslaagd. Toen we aan het project begonnen waren er slechts ongeveer 15 vogels van deze soort en onze inspanning om de vogel te behouden was de enige die erin slaagde om het te redden en vandaag zijn er 130 vogels.'

'In 2020 zullen ongeveer 90 Spix' ara's in Brazilië worden vrijgelaten en het project zal worden voltooid. We moeten maar 40 vogels in het reservaat houden. Ons doel is om de natuur en dieren te behouden en om het bewustzijn van het belang van het behoud van het milieu te vergroten', voegde Sheikh Hamad bin Saoud Al Thani eraan toe.

Al Wabra Wildlife Preservation ligt in een gebied van 2,5 vierkante kilometer dichtbij de stad Al Shahaniyah. Al Wabra Sanctuary is een oase van groene gebieden, palmbomen en vele zeldzame wilde dieren van over de hele wereld. Al Wabra bestaat uit een internationaal team van deskundige dierenartsen, biologen en houders die zich toeleggen op de verzorging en het behoud van enkele van de meest zeldzame en bedreigde dieren.

(Suriname Mirror/The Peninsula Qatar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten