maandag 25 maart 2019

Dr. Sylvia Kortram ontvangt de Gouden Vioolspeld 2019 bij vereniging Ons Suriname in Amsterdam

(Bron foto: Twitter/)
Gouden Vioolspeld jaarlijks uitgereikt aan vrouw die in geest Sophie Redmond vrouwen inspireert


In een bomvolle vereniging Ons Suriname in Amsterdam ontving dr. Sylvia Kortram, schrijfster van het boek ‘Meer dan arts alleen’ de Gouden Vioolspeld 2019. Dit gebeurde tijdens de dokter Sophie Redmondlezing, die dit jaar gisteren, zondag 24 maart 2019, voor de zevende keer in Amsterdam plaatsvond. 

De Gouden Vioolspeld wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouw die in de geest van Sophie Redmond vrouwen inspireert en gezien wordt als een rolmodel. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd door stichting Between the Lines in samenwerking met Vereniging Ons Suriname. Sylvia Kortram ontving de onderscheiding voor háár bijdrage aan de Surinaamse vrouwengeschiedenis.

Keynote spreekster Marga Weimans nam het publiek mee met haar persoonlijk verhaal over hoe zij haar droom waar heeft gemaakt. Zoals Sophie Redmond vocht voor haar dromen vecht Marga voor emphatie en inclusiviteit. Bruggen bouwen is haar nieuwe mantra. Maar, ze wil wel weer de mooiste jurk van de wereld maken.

 Sylvia Kortram besloot in 1994 onderzoek te doen naar de veelzijdige Sophie Redmond. Nadat ze haar doctoraalstudie Algemene Sociale wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht afrondde wist ze dat zij haar wetenschappelijke kennis wilde inzetten voor de Surinaamse vrouwengeschiedenis. Tien jaar lang stond haar leven in het teken van haar onderzoek naar Sophie Redmond.

Op 16 januari 2014 promoveerde Dr. Sylvia Kortram met haar proefschrift ‘Meer dan arts alleen. De maatschappelijke betekenis van huisarts Sophie Redmond.’ 'Elk volk heeft het recht zijn geschiedenis wetenschappelijk vastgelegd beschikbaar te hebben.

(Suriname Mirror/Waterkant.net)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten