vrijdag 29 maart 2019

Regering-Maduro: 'Oppositieleider Juan Guaido mag vijftien jaar lang geen openbare functie meer bekleden'

Guaido heeft opgeroepen tot nieuwe protesten tegen Maduro, na weer een blackout


De Venezolaanse regering zei donderdag 28 maart 2019, dat oppositieleider Juan Guaido vijftien jaar lang geen openbare functie meer mag bekleden, hoewel de leider van de Nationale Assemblee deze maatregel verwerpt en dat het zijn campagne om president Nicolas Maduro te verwijderen niet zou laten ontsporen.

De aankondiging door de voorzitter van de Rekenkamer Elvis Amoroso, een goede bondgenoot van Maduro, citeerde vermeende onregelmatigheden in Guaido's financiële gegevens en weerspiegelde een aanscherping van de regeringsdruk op de oppositiebeweging gesteund door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.



Guaido, die in 2015 tot lid van de Assemblee was verkozen, heeft 90 internationale reizen gemaakt zonder rekening te houden met de herkomst van de geschatte $ 94.000 aan onkosten, zei Amoroso. Hij beschuldigde de oppositieleider ook van het schaden van Venezuela door zijn interacties met buitenlandse regeringen, waarvan tientallen de bewering van Guaido ondersteunen dat hij interim-president van het land is.


'We gaan door op straat', zei Guaido kort na Amoroso's verklaringen op de staatstelevisie. Hij verwierp de aankondiging van Amoroso als irrelevant, omdat volgens hem de regering van Maduro onwettig is.

Guaido heeft opgeroepen tot nieuwe protesten op zaterdag tegen Maduro, na een blackout deze week dat het land dagenlang zonder stroom had achtergelaten.

Maduro beschuldigt Washington ervan achter de stroomuitval te zitten die de meeste delen van het land voor de tweede keer deze maand zonder elektriciteit heeft achtergelaten, sommigen zelfs voor vier dagen, en beweerde dat het werd veroorzaakt door een 'sluipschutter' die een explosie veroorzaakte in een transformator bij de Simon Bolivar Hydroelectric Centre (Guri Dam).

'We hebben de kogels en we onderzoeken het kaliber en wie verantwoordelijk is', verklaarde hij. 'De aanval werd uitgevoerd met een geweer uit een verhoogd gebied (...) de persoon die het deed was een huurling gestuurd door de coup met de vijandige oppositie. Het VS-imperialisme zit hier ongetwijfeld achter', vertelde Maduro de natie via een telefonisch contact met het populaire Chavista TV-programma 'Con el Mazo Dando' op woensdag.


Terwijl ingenieurs werken aan het herstel van de schade aan de dam, die de wijdverbreide stroomuitval veroorzaakte, kondigde Maduro aan dat zijn regering maatregelen voor 'elektriciteitsrantsoenering' zal uitvoeren. Hoewel er geen details werden gegeven over de aard van de rantsoenering, legde Maduro wel uit dat de schade veroorzaakt door het vuur 'groter is dan wat een Venezolaan zich maar kan voorstellen' en dat de maatregel 'enkele dagen' zou duren.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Politico/venezuelanalysis.com/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten