vrijdag 29 maart 2019

De Surinaamsche Bank verlaagt limiet opname Amerikaanse dollars verder naar 500 per week

'DSB adviseert klanten hun betalingen zoveel als mogelijk giraal te doen'


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft de limiet van Amerikaanse dollars die rekeninghouders per week kunnen opnemen verlaagd naar maximaal vijfhonderd. Klanten die hiermee geconfronteerd werden, uitten hun ongenoegen, dat de limiet de afgelopen periode stelselmatig verminderd is naar achtereenvolgens vijftienhonderd, duizend en nu vijfhonderd Amerikaanse dollar per week, aldus de Ware Tijd donderdag 28 maart 2019. 

Een andere zaak is, dat klanten die Amerikaanse dollars willen opnemen, vanwege de schaarste aan deze valuta, euro's worden aangeboden. De situatie bij overige banken is vooralsnog onbekend.

'De DSB heeft in verband met het tekort aan Amerikaanse dollar-contanten in Suriname een limiet voor contante uitbetalingen van vijfhonderd Amerikaanse dollar per week. DSB adviseert klanten hun betalingen zoveel als mogelijk giraal te doen. Voor overmakingen gelden er geen beperkingen. Klanten worden niet verplicht om in een andere valuta een contante opname te doen', zegt de directie.

Sinds de tweede helft van vorig jaar doet zich een schaarste voor aan Amerikaanse dollars, omdat invoer hiervan ernstig stagneert. Dit komt nadat in april vorig jaar een geldzending van 19,5 miljoen euro door de Nederlandse Justitie in beslag werd genomen. Geldzendingen kwamen sindsdien in gedrang waardoor euro's niet uitgevoerd kunnen worden om daartegenover Amerikaaanse dollars in te voeren.

Dinsdag is Robert van Trikt, governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), naar Nederland vertrokken voor overleg met De Nederlandsche Bank, om de officiële geldstroom tussen Suriname en Nederland weer op gang te brengen. Door de ontstane situatie hopen de euro's die voornamelijk worden overgebracht door bezoekers uit Nederland en Frans-Guyana zich op in Suriname. In Nederland zal ook gesproken worden over technische ondersteuning in het kader van de 'Nationale Evaluatie' van Surinames financiële systeem later dit jaar.

Om het giraal betalen in Suriname te bevorderen, introduceerde De Surinaamsche Bank deze week de Easy Creditcard. Het eerste exemplaar werd door bankdirecteur Hanna Lieuw Hie-Gonesh overhandigd aan Van Trikt. Met de introductie van deze creditcard maakt de bank het gemakkelijk voor al haar klanten die naar het buitenland reizen en niet met contanten willen gaan, staat in een persbericht. Deze creditcard kan ook gebruikt worden voor online inkopen en betalingen. Verder wordt gesteld, dat de Easy Creditcard 'gemakkelijk en snel' aangevraagd kan worden. Alle houders van een euro- of Amerikaaanse dollar-rekening kunnen er voor in aanmerking komen. Via internet- of mobielbankieren kan op elk gewenst tijdstip een bedrag overgeboekt worden op de creditcard waarmee vervolgens betalingen verricht kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten