vrijdag 29 maart 2019

Politieke partijen moeten een waarborgsom betalen voor deelname aan verkiezingen in 2020

Deelname aan verkiezingen in combinatieverband niet meer mogelijk door macht NDP in Assemblee

VHP, ABOP, NPS, Pertjajah Luhur, DOE, PALU en Celsius Waterberg verlaten vergaderzaal vóór de stemming...


Politieke partijen die mee willen doen aan de verkiezingen in 2020, moeten een waarborgsom betalen. Hoeveel het bedrag wordt, is afhankelijk van het aantal kiesgerechtigden. 

Aanvankelijk kwam vicepresident Ashwin Adhin gisteren in De Nationale Assemblee bij de behandeling van de ontwerpwet houdende nadere wijziging Kiesregeling, met een bedrag van Srd 165.000. Hier hadden coalitie én oppositie moeite mee, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 29 maart 2019. Na afstemming is er een wijziging gekomen.

De 1% is gehandhaafd, waarbij per lid Srd 25 moet worden betaald. Het bedrag zal tussen de Srd 80.000 tot zo'n Srd 100.000 kunnen worden. De wetswijzigingen zijn gisteravond goedgekeurd door de coalitie (29 stemmen). De totale oppositie en Celsius Waterberg hebben zich onthouden van stemmen en zijn vóór de stemming de zaal uitgelopen.

Een waarborgsom wordt als voorwaarde gesteld aan de politieke organisaties die deel willen nemen aan de verkiezingen. De waarborgsom wordt gerestitueerd indien de politieke organisatie tenminste 1 zetel in 1 van de volksvertegenwoordigende organen heeft behaald of het aantal stemmen op kandidaten voor De Nationale Assemblee dat gelijk is aan de 1% van het totaal aantal kiezers. Het Centraal Hoofdstembureau zal belast worden met het toezicht op het voldoen van de storting van de waarborgsom en vaststelling van het niet of wel restitueren. De formule voor het berekenen van de Waarborgsom wordt in de wet opgenomen en wel als (nieuw) lid 7, artikel 31 van de Kiesregeling. Het uitgangspunt van de waarborgsom is dat de leden van een politieke organisatie de gestelde bijdrage leveren om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen.


Het is niet meer mogelijk voor politieke partijen om in 2020 in combinatieverband deel te nemen aan de verkiezingen. Hoewel op de NDP na alle fracties hiertegen waren, is het Decreet Politieke Organisaties donderdagavond goedgekeurd door De Nationale Assemblee. VHP, ABOP, NPS, Pertjajah Luhur, DOE, PALU en Celsius Waterberg hebben de vergaderzaal verlaten vóór de stemming. Raymond Sapoen (coalitie) en Rudolf Zeeman (BEP) die fundamentele bezwaren geuit hadden, hebben uiteindelijk vóór gestemd. Ook Diepakkoemar Chitan heeft vóór gestemd. Geen enkele fractie heeft tegen de wetswijzigingen gestemd.

Bij de stemmotivatie zei Asiskumar Gajadien (VHP) dat zijn fractie een integrale behandeling wilde van het kiesstelsel. Vanaf 2015 is hiermee gestart. De regering heeft de wetswijziging over het evenredigheidsstelsel voor ressortraden tijdens de behandeling ingetrokken. Hoewel verschillende voorstellen van diverse fracties overgenomen zijn, is er toch voor gekozen om geen goedkeuring te geven aan de wetswijzigingen.

Marinus Bee (ABOP) voerde aan, dat zijn fractie vanaf het begin aangegeven heeft tegen ingrijpende wijzigingen te zijn voor de verkiezing van 2020. Indien er wijzigingen worden aangebracht, moeten deze in 2025 ingaan. Bee zei, dat het gaat om beknotting van de democratie door geen pre-electorale combinaties toe te staan. De NDP wil zich volgens hem redden met al de wetswijzigingen, maar dat kan ze beter doen door welvaart en welzijn te realiseren voor het volk in de resterende periode.

Patricia Etnel (NPS) en Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) stelden, dat het democratisch recht van het volk niet tot uitdrukking komt met de wetswijzigingen. Het volk moet weer betalen en voor zaken opdraaien die de regering niet kan oplossen, meent Etnel. Op 25 mei 2020 zal het volk het juiste besluit nemen.

Carl Breeveld (DOE) vindt ook dat de wijzigingen in 2025 moeten ingaan. Hij vindt dat de leeftijd van 65 jaar voor leden van het Onafhankelijk Kiesbureau en Centraal Hoofdstembureau niet moet worden opgetrokken naar 70 jaar. Jongeren moeten ook de kans krijgen.

Celsius Waterberg (die uit de BEP is gestapt), vindt het onjuist dat pre-electorale combinaties niet meer mogelijk zijn. Ook vindt hij het niet correct dat van partijen een waarborgsom wordt gevraagd om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. De deur wordt volgens hem opengezet voor het binnenbrengen van crimineel geld binnen politieke partijen om de koers te kunnen bepalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten