zondag 3 maart 2019

Gajadien (VHP): 'Persbericht Bankiersvereniging roept vraagtekens op'

'Tekort aan contante Amerikaanse-dollarbiljetten is niet iets tijdelijks'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), tevens lid van de vaste pparlementaire commissie Financiën, vindt dat het persbericht van de Surinaamse Bankiersvereniging van vrijdag vraagtekens oproept. De vereniging geeft heel onschuldig aan, dat door het tijdelijk wegvallen van de mogelijkheid om contante Amerikaanse-dollarbiljetten te importeren er een tekort is ontstaan. 

De vereniging had volgens de politicus de samenleving beter gediend door aan te geven dat het om zo'n jaar gaat in plaats van een tijdelijke situatie. 'Het is een structurele situatie geworden', zegt Gajadien zaterdag 2 maart 2019 op Starnieuws.

De volksvertegenwoordiger stelt, dat de Bank of China ook de laatste omzetting van euro naar Amerikaanse-dollars heeft gestopt. 'Ook de luchtvaartmaatschappijen en verzekeringsmaatschappijen wensen geen risico’s meer te nemen met het zakendoen met Suriname. Dit alles vanwege de lage compliance-standaarden welke gehanteerd worden in Suriname', stelt Gajadien.

Hij roept de banken op om de transparantie op te voeren mede in het kader van de op handen zijnde risks assessment in Suriname. 'Wij mogen niet riskeren dat wij verder geïsoleerd raken door het niet correct handelen binnen de financiële sector', betoogt Gajadien.

De vereniging heeft de volksvertegenwoordiger bijvoorbeeld niet horen zeggen, dat de Centrale Bank van Suriname haar weekstaten onmiddellijk moet publiceren. De Bankiersvereniging dient ook te bewaken dat de belangen van de samenleving bij een onafhankelijke instelling als de Centrale Bank gewaarborgd wordt. 'Trouwens dit is in het belang van de banken zelf en dus haar cliënten dat de bewaking van de onafhankelijke positie van de Centrale Bank plaatsvindt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten