zondag 3 maart 2019

EU waarschuwt Venezolaanse president Maduro zelfverklaard president Guaidó niet op te pakken na tournee langs diverse Zuid-Amerikaanse landen

(Bron foto: Twitter)
'De leden van het parlement genieten immuniteit, die volledig gerespecteerd moet worden'


De Europese Unie heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro gewaarschuwd om oppositieleider en zelfverklaard president Juan Guaidó niet op te pakken als hij na een rondreis langs diverse Zuid-Amerikaanse landen weer terugkeert in Venezuela. Volgens de EU zou een arrestatie de situatie in het land nog verder laten escaleren. 

'Elke maatregel die de vrijheid, de veiligheid of de persoonlijke integriteit van Juan Guaidó in gevaar zou kunnen brengen, zou een enorme escalatie betekenen van de spanningen en zou leiden tot een sterke veroordeling door de internationale gemeenschap’, aldus Federica Mogherini, EU-hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, in een persbericht.

'De leden van het parlement genieten immuniteit, die volledig gerespecteerd moet worden.'


Mogherini voegt daar nog aan toe, dat parlementsleden hun mandaat moeten kunnen uitvoeren zonder dat zij of hun familieleden worden geïntimideerd.

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president van Venezuela. Hij verzet zich zo tegen de herverkiezing van Maduro, die het parlement als onwettelijk heeft bestempeld. Guaidó stak vorige week vrijdag de grens over naar Colombia, om toe te zien op de leveringen van humanitaire hulp aan Venezuela, en heeft sindsdien verschillende Zuid-Amerikaanse landen bezocht.


Vandaag, zondag 3 maart 2019, liet Guaidó in Ecuador weten dat hij van plan is om vandaag of morgen terug te keren naar Venezuela. Hij riep de Venezolaanse bevolking op maandag en dinsdag de straat op te gaan, ondanks het carnaval. 'We hebben weinig te vieren en veel te doen’, concludeerde hij.



Maduro heeft aangekondigd dat Guaidó bij zijn terugkeer opgepakt zal worden, omdat hij een verbod van het Grondwettelijk Hof om het land te verlaten naast zich neergelegd heeft. De Europese Unie, die net als de Verenigde Staten en verschillende Zuid-Amerikaanse landen Guaidó steunt, wil een politieke oplossing voor het conflict in de vorm van nieuwe verkiezingen.

(Suriname Mirror/AD/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten