zondag 3 maart 2019

Top in opspraak geraakt Braziliaanse mijnbouwconcern Vale SA tijdelijk ontheven

(Bron foto: Twitter)
Vermoeden bestaat dat de directie van Vale wist van gebreken aan doorgebroken dam


De directeur van het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale SA heeft zaterdag 2 maart 2019 een stap terug gedaan. Ook vier andere topmanagers leggen hun taken, tijdelijk, neer in de nasleep van de dodelijke dambreuk op 25 januari bij een ijzerertsmijn van het bedrijf bij Brumadinho. Daarbij vielen 186 doden, nog 122 mensen worden vermist.


Het vermoeden bestaat dat de directie van het bedrijf wist van gebreken aan de dam.


Eerder hadden het parket en de federale politie, die de oorzaak van de dambreuk onderzoeken, zaterdag gevraagd om het vertrek van Schvartsman en dertien andere topmedewerkers.

Uit verhoren van opgepakte functionarissen van Vale, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, is volgens de aanklagers gebleken dat tot op het hoogste directieniveau bekend was dat de dam gebreken vertoonde en er groot risico was dat de dam zou breken.

Beelden tonen hoe gigantische moddergolf mijnstadje verzwelgt na dambreuk.


Schvartsman, die sinds mei 2017 aan het hoofd stond van Vale, bood daarop in een lange brief aan de Raad van Bestuur van het bedrijf zijn tijdelijke vertrek aan. Dat werd direct geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor drie andere managers. Ze mogen voorlopig ook niet meer de kantoren van het bedrijf betreden.



Schvartsman heeft altijd ontkend dat bij hem of het bedrijf bekend was dat er gebreken waren aan de dam.

Na de breuk van de 86 meter hoge dam van de ijzermijn Córrego do Feijão op 25 januari baande zich een verwoestende modderstroom van 12 miljoen kubieke meter mijnafval een weg door het gebied, honderden kilometers het land in. Kantoren van Vale in de omgeving, huizen, vee en begroeiing werden vernietigd. Het mijnafval, met ijzerertsresiduen, zuren en ammoniak heeft grote delen van de natuur en diverse rivieren in de omgeving vergiftigd.

Tot nu toe zijn 186 doden geborgen. Naar de lichamen van 122 mensen die door de modder zijn verzwolgen en nog worden vermist, wordt nog altijd gezocht.

(Suriname Mirror/em.com.br/AD/Belga/g1.globo/Der Tagesspiegel/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten