vrijdag 1 maart 2019

Bankiersvereniging adviseert burgers zoveel mogelijk betalingen in Amerikaanse dollars giraal te doen

Advies bankiers vloeit voort uit een tekort aan Amerikaanse dollarbiljetten


Door het tijdelijk wegvallen van de mogelijkheid om Amerikaanse dollarbiljetten te importeren is er een tekort ontstaan. Hierdoor hebben banken reeds geruime tijd beperkingen ingevoerd voor de opname van Amerikaanse dollarbiljetten. Dit heeft echter geen effect op girale transacties (de binnen- en buitenlandse overmakingen). 

De banken beschikken over voldoende Amerikaanse dollar-liquiditeiten om deze girale transacties te kunnen verrichten. Dit zegt de Surinaamse Bankiersvereniging vrijdag 1 maart 2019 in een persbericht. Deze transacties worden zoals gebruikelijk in opdracht van klanten uitgevoerd die onbeperkt over hun tegoeden giraal kunnen beschikken. Het lokaal en internationaal giraal betalingsverkeer kan ongestremd voortgang vinden, zegt de voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie.

In Suriname is het nog steeds gebruikelijk dat transacties contant worden verricht, terwijl dat in het buitenland steeds meer ongebruikelijk wordt. Het risicoprofiel van het land wordt hierdoor verhoogd op met name witwassen van geld. Hierdoor worden internationale betrekkingen met buitenlandse banken bemoeilijkt waardoor het internationaal zakelijk verkeer beperkt kan worden.

De transacties in contanten brengen veel kosten en andere risico’s (zoals veiligheid) met zich mee waardoor het erg bewerkelijk en kostbaar is voor klanten en banken om deze risico’s en kosten te minimaliseren.

De Surinaamse Bankiersvereniging adviseert, mede in het kader van de CFATF-landen (Caribbean Financial Action Task Force) audit die gaande is, dat meer transacties in de girale sfeer plaatsvinden. Het publiek wordt geadviseerd om alle betalingen, met name de Amerikaanse dollar-betalingen, zoveel als mogelijk giraal via overmakingen te laten plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten