zondag 31 maart 2019

VS-president Donald Trump haalt uit naar zijn Colombiaanse collega Ivan Duque

(Bron foto: Twitter)
'Hij heeft niets voor ons gedaan, er komen meer drugs uit Colombia dan voordat hij president was'


President Donald Trump van de VS haalde vrijdag 29 maart 2019 hard uit naar zijn Colombiaanse collega Ivan Duque en ondermijnde de toch al zwakke positie van de pro-Amerikaanse president van Washington's trouwste bondgenoot in Latijns-Amerika. 

'Hij heeft niets voor ons gedaan', zei Trump, verwijzend naar Duque, eraan toevoegend dat 'er op dit moment meer drugs uit Colombia komen dan voordat hij president was.'

'Ik zal u iets vertellen: Colombia, u heeft uw nieuwe president van Colombia, echt goede kerel. Ik heb hem ontmoet, we hadden hem in het Witte Huis. Hij zei hoe hij drugs zou stoppen. Meer drugs komen op dit moment uit Colombia dan voordat hij president was, dus hij heeft niets voor ons gedaan. ' 

President van de Verenigde Staten, Donald Trump


Terwijl hij zijn best doet om Duque de schuld te geven van het falende drugsbestrijdingsbeleid van beide landen in het Zuid-Amerikaanse land, negeerde Trump het feit dat Duque de enige ondersteuner was van mogelijke Amerikaanse militaire interventie in Venezuela.

De VS gebruikten Cucuta - een Colombiaanse stad aan de Venezolaanse grens - als achtergrond voor een mislukte poging om de president van Venezuela, Nicolas Maduro, onder druk te zetten. Trump negeerde het feit, dat Duque heeft gebogen voor de druk van de VS door te proberen het Constitutionele Hof van Colombia ertoe te brengen het verbod op het gebruik van het pesticide glyfosaat om luchtvervuiling coca, het basisingrediënt voor cocaïne, in strijd met deskundigen en andere politieke leiders, uit te faseren.


De Amerikaanse president lijkt niet op de hoogte van het feit, dat het falen van zijn regering om een ​​vredesproces te ondersteunen de inspanningen van de Colombiaanse regering en de Verenigde Naties ondermijnt om boeren ertoe over te halen over te schakelen van coca verbouwen naar legale gewassen, een strategie die algemeen wordt gezien als effectiever dan besproeiingg vanuit de lucht.

De schade die Trump Duque berokkent door zijn uithaal, was meteen duidelijk in Colombia. 'De Colombiaanse regering moet zich zorgen maken. Het regionale beleid was gebaseerd op een volledige afstemming met Trump', zei oud-minister van Defensie Gabriel Silva.

De nieuwste tirade van de president van de VS was slechts de laatste waarin de Amerikaanse president buitensporige opmerkingen heeft gemaakt die haaks staan ​​op het bestaande buitenlandse beleid van de VS. De kritiek van Trump kwam onmiddellijk nadat hij vier andere Latijns-Amerikaanse landen - Mexico, El Salvador, Guatemala en Honduras - had aangevallen vanwege hun falen om te doen wat hij wil doen met immigranten.

Hij was niet door verslaggevers gevraagd commentaar te leveren op Colombia of de cocaïnehandel, en zijn harde woorden leken spontaan te zijn. Trump dreigde niet alle Amerikaanse hulp aan Colombia te elimineren, zoals hij deed met de Midden-Amerikaanse landen die hij noemde. De Amerikaanse president zou gelijk kunnen hebben als hij beweert, dat de cocaïneproductie in Colombia toeneemt, gelet op de grote mislukkingen in het vredesproces die de boeren die coca hadden uitgeroeid ertoe hadden gebracht terug te keren naar de teelt van de illegale oogst.

De weinige politieke bondgenoten van de president waren snel in zijn verdediging. Ex-president Alvaro Uribe, de politieke beschermheer van Duque, zei dat als Trump Colombia de schuld wilde geven van de toename van cocaïne, hij achter Duque's voorganger Juan Manuel Santos had moeten staan.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Blu Radio/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten