zondag 31 maart 2019

Suriname werkt hard om van imago van cocaïnedoorvoerland verlost te worden

'Suriname staat op geen enkele zwarte lijst als drugsland'



'Suriname wil af van het imago als drugsdoorvoerland. Er wordt daarom hard aan gewerkt dat Suriname niet verder wordt gecriminaliseerd als het land dat toestaat om drugs door te voeren', aldus luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur van de Dienst Nationale Veiligheid (DNV), vrijdag tijdens een persconferentie, aldus Waterkant.net vandaag en Starnieuws, zaterdag 30 maart 2019.


De Surinaamse veiligheidsdienst werkt hiervoor nauw samen met de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), die onder andere het Container Control Program (CCP) in diverse landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heeft opgezet. Dit CCP wordt aangestuurd vanuit Panama, onder coördinatie van de Belg Bob Van den Berghe.


Hun doel is om zoveel mogelijk verdachte containers op te merken en fysiek te controleren. Ook in Suriname is er op de Jules Sedney Haven van Paramaribo sinds 1 februari 2013 een Poort Controle Unit (PCU), die actief opereert onder auspiciën van de CCP. Het was deze unit die in januari meer dan 2.200 kilo cocaïne onderschepte op de haven van Suriname, in een rijstcontainer van de vermoorde rijsthandelaar Oemrawsingh .

Van den Berghe was vrijdag ook op de persconferentie van DNV in Suriname waar hij aangaf dat de unit op de haven zal blijven bestaan en valt onder de DNV. De PCU zal de nodige ondersteuning blijven krijgen van de UNODC, liet hij weten.

'Suriname staat op geen enkele zwarte lijst als drugsland. Was dat wel zo, dan zouden op die lijst ook tientallen andere staten moeten staan, waaronder grote Europese landen waar met de regelmaat van de klok grote drugszendingen worden onderschept.'

Op jaarbasis zijn er volgens Van den Berghe ongeveer 750 miljoen container bewegingen, waarvan minder dan 2% fysiek gecontroleerd wordt. Dit is een erg laag cijfer, geeft hij aan. Vorig jaar is er meer dan 51.000 kilogram cocaïne in beslag genomen via het programma. Toen waren Bolivia en Colombia nog niet aan boord. Het programma richt zich erop om volledige internationale georganiseerde criminaliteit aan te pakken, ook op inbeslagname van wapens en munitie, sigaretten, valse medicijnen maar ook het bestrijden van ziekten, beschermde van, verboden export van bepaalde tropische houtsoorten, het beschermen van flora en fauna.

Van den Berghe had in Suriname ook een gesprek met het hoofd van het management tean van de douane in Suriname, August van Lobbrecht:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten