zondag 31 maart 2019

Braziliaanse president Jair Bolsonaro begint zijn vierdaagse bezoek aan Israël

(Bron foto: Twitter)
Kwestie verplaatsing Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem hangt boven bezoek


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is vandaag, zondag 31 maart 2019, zijn bezoek aan Israël begonnen. Brazilië heeft meteen in Jeruzalem een nieuw kantoor van de ambassade geopend. Dat kantoor wordt onderdeel van de ambassade die is gevestigd in Tel Aviv, een beleidsverandering die wordt verworpen ​​door militaire officieren in zijn kabinet.

'Brazilië heeft besloten een kantoor in Jeruzalem te openen om handel, investeringen, technologie en innovatie te bevorderen als onderdeel van de ambassade in Israël' , aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brazilië in een verklaring.

Het vierdaagse bezoek van de extreem-rechtse leider komt een week vóór de verkiezingen van Israël, waarin de rechtse premier Benjamin Netanyahu tegen een populaire centrumkandidaat en beschuldigingen van corruptie vecht, wat hij ontkent.


'Ik houd van Israël', zei Bolsonaro in het Hebreeuws tijdens een welkomstceremonie, met Netanyahu aan zijn zijde op het Ben-Gurion-vliegveld in Tel Aviv.



Netanyahu zei dat hij en Bolsonaro 'veel overeenkomsten' zouden tekenen, inclusief veiligheidsdeals, en dat de Braziliaanse leider de heilige westelijke muur van het jodendom zou bezoeken bij de Al Aqsa-moskee.

Yuval Steinitz, de Israëlische minister van Energie, zei zondag dat het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras 'zal deelnemen aan een proces van olie- en gasexploratie in Israël'.


Eerder deze maand zei een Braziliaanse overheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters, dat er geen beslissing was genomen over de verplaatsing van de ambassade, maar 'tijdens de reis moet er iets gezegd worden over de ambassade'. De ambtenaar, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, voegde eraan toe, dat een formele aankondiging tijdens het bezoek misschien niet zou komen.

Tijdens een bezoek aan Brazilië voor de inauguratie op 1 januari, zei Netanyahu dat Bolsonaro hem had verteld dat het verplaatsen van de Braziliaanse ambassade in Israël vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem een ​​kwestie was van 'wanneer, niet als'.

Evenals Netanyahu is Bolsonaro een openhartige bewonderaar van de Amerikaanse president Donald Trump, die afgelopen mei de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatste, vijf maanden na het breken met internationale consensus en het erkennen van de stad als de hoofdstad van Israël.


Bolsonaro geniet ook thuis van sterke evangelische ondersteuning. Netanyahu heeft Amerikaanse evangelische leiders het hof gemaakt tijdens zijn huidige decennium aan de macht. Maar, in een interview in februari vertelde de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourao, een gepensioneerde legergeneraal, aan Reuters dat het verplaatsen van de ambassade een slecht idee was, omdat dit de Braziliaanse export naar Arabische landen zou schaden, inclusief een geschatte $ 5 miljard aan halal voedselverkoop.

Het economische team van Bolsonaro en de machtige boerenlobby van het land hebben geadviseerd om de ambassade niet naar Jeruzalem te verhuizen. Israël veroverde Oost-Jeruzalem samen met de Westelijke Jordaanoever en Gaza in de oorlog van 1967. De Palestijnse Autoriteit streeft naar een staat in de twee gebieden, met bezet Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

(Suriname Mirror/Al Jazeeera/Haaretz/Twitter/Breaking Israel News/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten