zondag 31 maart 2019

President Donald Trump wil dat de VS stopt met hulp aan El Salvador, Guatemala en Honduras

'De landen blijven migranten naar de VS sturen'

'We hebben ze honderden miljoenen gegeven en ze doen er niets voor terug'


President Donald Trump wil dat de VS stopt met hulp aan El Salvador, Guatemala en Honduras, die samen bekendstaan als de Noordelijke Driehoek. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag 30 maart 2019.

Trump zei een dag eerder, dat de landen migranten naar de VS blijven sturen. Een golf van asielzoekers uit de drie landen heeft de afgelopen dagen geprobeerd de Verenigde Staten over de zuidelijke grens te betreden. Het ministerie gaf geen verdere details.

Wel zei het dat het Congres er nog bij moet worden betrokken, omdat deze kennelijk moet instemmen met het stopzetten van de hulp. Het gaat om een bedrag van zo’n 700 miljoen dollar (ruim 620 miljoen euro).

De VS verstrekte ongeveer $ 131 miljoen aan hulp aan Guatemala, $ 98 miljoen aan Honduras en $ 68 miljoen aan El Salvador in 2016, volgens persbureau Reuters. Het volgende jaar daalde de financiering tot ongeveer $ 69 miljoen voor Guatemala, $ 66 miljoen voor Honduras en $ 46 miljoen voor El Salvador.

Democratisch afgevaardigde Nita Lowey twitterde, dat de stap om de hulp stop te zetten ’immoreel’ is en dat het de ’armoede en wanhoop bij de lokale bevolking alleen maar zal vergroten, waardoor de migratie juist gaat toenemen’.


Senator van New Jersey Bob Menendez noemde Trumps actie een ’roekeloze aankondiging’ en drong er bij Democraten en Republikeinen op aan het te verwerpen. 'Amerikaanse buitenlandse hulp is geen liefdadigheidsinstelling, het bevordert onze strategische belangen en financiert initiatieven die Amerikaanse burgers beschermen', zei Menendez in een verklaring.

'We hebben ze honderden miljoenen gegeven en ze doen er niets voor terug', reageerde Trump, verwijzend naar de aanhoudende stroom vluchtelingen uit Zuid- en Midden-Amerika. Hij herhaalde zijn dreigement om volgende week de de Amerikaanse grens met Mexico te sluiten als Mexico de immigranten niet gaat tegenhouden. Een besluit met enorme gevolgen voor de wettelijke grensovergangen en dat mogelijk miljarden dollars aan handel gaat kosten.




(Suriname Mirror/Reuters/Telemundo/De Telegraaf/USA Today/Twitter/New York Daily News/VoA News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten