zaterdag 30 maart 2019

RaVakSur dreigt met acties indien regering niet overgaat tot verlichting belastingdruk

Voorzitter Berenstein wil ook dat verhoging minimumloon eindelijk wordt geëffectueerd


'Wij maken geen grappen wanneer we praten over de belangen van werkers. En we staan nu op het punt waar we zeggen, de maat is vol en regering, we willen concrete oplossingen zien', aldus Robby Berenstein, coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur), vandaag, zaterdag 30 maart 2019, in de Ware Tijd. 

Hij verwacht net als andere bondsvoorzitters die zijn aangesloten, dat de overheid spoedig maatregelen invoert die de belastingdruk verlagen. Berenstein zegt dat het overgrote deel van de lonen van de werkers aan belastingen wordt besteed. Indien er niets gebeurt, zal Ravaksur binnen niet al te lange tijd acties voeren. Dit besluit is volgens Berenstein donderdag tijdens een vergadering genomen.

'We hebben de minister van Financiën en ook de president vaker aangeschreven over onze zorgpunten, maar we zien nog niets gebeuren', zegt de vakbondsman zich. Hij stelt dat RaVakSur de komende week een laatste brief zal richten aan minister Gillmore Hoefdraad. Daarin zal ook een ultimatum worden gesteld aan de regering.

'We willen in dialoog gaan met de minister om over concrete maatregelen te praten. Maar, het moet niet alleen bij praten blijven, we willen ook concrete oplossingen', zegt Berenstein. De uiterlijke dag wil hij echter nog niet prijs geven.

Tijdens een vrijdag gehouden assemblee van de arbeid heeft hij als voorzitter van de vakcentrale C-47 onder meer instructies gegeven, over de onderhandelingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten die binnenkort zullen aanvangen. Er is nog steeds geen nieuw minimumloon vastgesteld door de regering. Zowel Berenstein als andere aanwezige vakbondsleiders, onder wie Lloyd Read, ergeren zich hieraan. 'Er is al een staatsbesluit dat aangeeft dat het minimumloon sinds 2018 moet worden verhoogd naar Srd 8,40 en dat is nog steeds niet gebeurd', benadrukt Berenstein. 'De regering moet slechts het besluit nemen, maar ze schuiven het steeds vooruit, omdat ze bepaalde belangen proberen te beschermen.'

Read wil dat RaVakSur respect afdwingt van de regering. Volgens hem is de tijd van te veel praten nu al voorbij. Hij heeft overige vakbondsleiders opgeroepen terug te gaan naar de leden en ze alvast te mobiliseren voor eventuele acties die kunnen volgen. 'Wat gebeurt er met de vakbeweging? Wij schrijven de minister en hij kiest ervoor om niet te reageren, terwijl wij alsmaar geduld betrachten. We worden moe van het disrespect', aldus Read.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten