zaterdag 19 januari 2019

Suriname vindt buitenlandse hulp bij onderzoek mega cocaïnevangst nog niet nodig

'Vrijwel zeker dat de partij cocaïne uit Colombia komt'

Uitspraken hoofd afdeling ‘Bestrijding zware criminaliteit’ van Korps Politie Suriname weinig verrassend



De justitiële autoriteiten hebben nog geen hulp van het buitenland ingeroepen bij het onderzoek naar de vorige week in beslag genomen partij cocaïne van ruim 2.200 kilo. Hulpverzoek is evenwel niet uitgesloten, zegt hoofdinspecteur August van Gobbel, hoofd van de afdeling ‘Bestrijding zware criminaliteit’ van het Korps Politie Suriname, vrijdag 18 januari 2019 in de Ware Tijd en op Starnieuws.

Het speciaal team dat zich bezighoudt met het onderzoek is nog bezig met het verzamelen van informatie. Van Gobbel stelt, dat het vrijwel zeker is dat gelet op het logo op de pakjes cocaïne, de partij uit Colombia komt.

Indien het onderzoeksbelang dat vereist, zal hulp van Colombia worden ingeroepen, maar mogelijk ook van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, om de grotere drugsorganisatie achter de onderschepte zending in kaart te brengen en eventueel te ontmantelen.

'Wanneer we deze grote hoeveelheden cocaïne zien, is het duidelijk dat het gaat om grote, goed georganiseerde internationale organisaties', stelt Van Gobbel overbodig. Hij merkt ook op, hoe verrassend....., dat drugs Suriname via de lucht, water en over land binnenkomen. Vanwege de hoge organisatiegraad van criminele bendes is het niet makkelijk om de kopstukken te pakken, omdat er veel tussenschakels en -personen zijn, aldus de inspecteur.

Officier van Justitie Roy Elgin wil om 'strategische redenen' inhoudelijk niets zeggen over het onderzoek. 'Het is zeker niet verantwoord. We zijn bezig met opsporingsonderzoek en we onderzoeken feiten en omstandigheden. Het heeft geen zin om te zeggen wat we gaan doen, omdat dit niet in het belang is van het strafrechtelijk onderzoek.' 

Inspecteur 1e klasse Siegfried Starke, hoofd Drugsbestrijding, leidt het opsporingsonderzoek. 'U moet weten dat deze meneer Nitender Oemrawsingh , uit informatie die ik heb verkregen, al eerder in verzekering was gesteld voor hetzelfde strafbare feit in Suriname. Hij heeft zijn straf uitgezeten en is daarna in vrijheid gesteld.' De straf had betrekking op de Wet Verdovende Middelen.

Starke, net een maand op de afdeling Drugsbestrijding van het Korps Politie Suriname, zegt dat hij niet eerder van Nitender Oemrawsingh had gehoord, totdat de mega-vangst werd gedaan en zijn naam uit het onderzoek naar voren kwam. 'Je gaat ook zelf een beetje onderzoeken en zoals ik begrepen heb, is dat hij eerder in verzekering was gesteld op verdenking van hetzelfde strafbare feit', herhaalt Starke. Het strafbare feit heeft zich een tijd geleden voorgedaan, zegt hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten