zaterdag 22 december 2018

Braziliaanse rechtbank veroordeelt keuze van president-elect Bolsonaro voor zijn minister van Milieu

(Bron foto: Twitter)
Ricardo Salles heeft kaarten in milieubeschermingsplan gewijzigd ten behoeve van mijnbouwbedrijven

Salles wil als minister een evenwicht proberen te vinden tussen milieubescherming en economische ontwikkeling


Een Braziliaanse rechtbank veroordeelt de keuze van president-elect Jair Bolsonaro voor zijn minister van Milieu vanwege 'bestuurlijke ongepastheid', terwijl hij in 2016 het hoofd was van het staats milieuagentschap van Sao Paulo. 

Rechter Fausto Jose Martins Seabra in Sao Paulo bevond Ricardo Salles schuldig aan overtredingen waaronder het wijzigen van kaarten in een milieubeschermingsplan ten behoeve van mijnbouwbedrijven toen hij de milieusecretaris van de staat was, volgens het besluit dat woensdag 19 december 2018 werd bekendgemaakt.


Salles, die is genoemd als de volgende minister van Milieu van Brazilië nadat Bolsonaro op 1 januari president is geworden, vertelde persbureau Reuters donderdag 20 december 2018, dat hij het niet eens is met de uitspraak en in beroep zou gaan.

'Ik begrijp dat er helemaal geen sprake is van ongepastheid en mijn advocaten zullen op het juiste moment in beroep gaan', zei hij, eraan toevoegend dat hoewel de uitspraak issues in het beschermingsplan vond, dit niet wees op milieuschade of persoonlijk gewin.


Bolsonaro werd gekozen met sterke steun van boeren en zijn opmerkingen tijdens zijn verkiezingscampagne - zoals klagen over het huidige regime van boetes voor milieu-overtredingen - hebben geleid tot de vreesm dat het land terug zal vallen wat betreft de bescherming van het milieu. Groepen zoals Greenpeace en de Climate Observatory hebben kritiek geuit op de benoeming van Salles, daarbij verwijzend naar zijn afstemming met plattelandsbelangen waarvan zij zeggen, dat het Milieuministerie in wezen ondergeschikt zou zijn aan het ministerie van Landbouw.

Salles zei eerder deze maand in een interview met Reuters, dat hij als minister een evenwicht probeert te vinden tussen milieubescherming en economische ontwikkeling.

De veroordeling ontneemt hem het recht om drie jaar aan de macht te blijven, maar Salles zei dat dit niet zou interfereren met zijn vermogen om minister te worden, wat geen gekozen positie is. Vertegenwoordigers van Bolsonaro hebben niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar gereageerd.

(SurinameMirror-Reports/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten