dinsdag 18 december 2018

Ambtenaren ontgoocheld over hoogte inhouding op twk-bedrag

'Er wordt zoveel ingehouden, dat er nauwelijks iets overblijft'


Veel ambtenaren die hun salarisstrookje hebben ontvangen voor december zijn teleurgesteld over de inhouding die plaats heeft gevonden op het bedrag dat betaald wordt met terugwerkende kracht (twk). Zij vinden, dat er zoveel wordt ingehouden dat er nauwelijks iets overblijft. De landsdienaren vinden dat hier iets aan gedaan moet worden. Er is flink geklaagd op de ministeries en social media over de inhouding, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 18 december 2018.

Wie boven de Srd 3.000 ontvangt, moet 38% loonbelasting betalen. Daarnaast wordt 10% pensioenpremie, 4% ziektekostenverzekering (SZF) en 4% AOV ingehouden. Op Srd 1 vloeit Srd 0,56 terug in de overheidskas.

In RaVakSur-verband (Raad van Vakcentrales in Suriname) is de aandacht gevraagd van de regering voor de belastingschijven. In een brief aan president Desi Bouterse op 28 oktober, stelt RaVakSur dat het in het oog springt dat de recente loonsverhogingen niet automatisch hebben geleid tot verbetering van de koopkracht van de loontrekkers. 'Dit zien we zowel in de particuliere sector als bij de verschillende groepen landsdienaren.'

Met de twk, die deze maand wordt uitbetaald, is hetzelfde het geval. Komende maand wordt de Wet Rij- en Voertuigenbelasting heringevoerd. Dat betekent een nog hogere druk via de indirecte belastingen 'waarbij bekend is dat deze op basis van internationaal gangbare standaarden, al enorm hoog is', stelt RaVakSur in de brief.

De organisatir houdt het staatshoofd voor, dat al deze ontwikkelingen per saldo een negatief effect zullen hebben op de koopkracht van de werkers, de gepensioneerden en op de trekkers van vaste lage inkomens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten