dinsdag 18 december 2018

Eerste veroordeling in Colombia voor de moord op een transseksuele vrouw

Davinson Erazo veroordeeld tot 20 jaar opname in een psychiatrische inrichting

Veroordeelde kan niet naar een gevangenis, omdat hij een verstandelijke beperking heeft


Een rechtbank heeft Colombia's eerste veroordeling uitgesproken voor de moord op een transseksuele vrouw. Colombia Diversa, een non-gouvernementele organisatie die pleit voor LGBT-mensen, verwelkomde de uitspraak als historisch en zei dat het belangrijk was, dat de rechter het slachtoffer als een vrouw herkende, ook al had ze haar mannelijke voornaam niet gewijzigd.

In het vonnis van 3 december en maandag 17 december 2018 gepubliceerd, heeft de rechter Davinson Erazo veroordeeld tot 20 jaar opname in een psychiatrische inrichting.

Hij werd schuldig bevonden aan moord op Luis Angel Ramos, die de naam Anyela droeg. Ze was lid van de LGBT-gemeenschap in Colombia en werd vermoord, 'omdat ze een vrouw was of om redenen die verband hielden met haar genderidentiteit', schreef rechter Catalina Manrique.

De moord vond plaats in februari vorig jaar in de stad Garzon in het zuidoosten van Colombia. De rechter zei, dat Erazo niet gevangen kan worden gezet, omdat hij een verstandelijke beperking heeft.

Ramos, die zijn naam nog niet had veranderd, werd voor het eerst aangevallen door Erazo in de kapsalon waar ze werkte. Erazo vermoordde haar later met een geweerschot.

De regering zei, dat vorig jaar 758 vrouwen zijn vermoord in Colombia, en 109 LGBT-mensen, waarvan 36 transseksuele vrouwen.

(Suriname Mirror/El Espectador/AFP/El Tiempo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten