dinsdag 18 december 2018

Regering Peru kondigt nationaal actieplan aan voor behoud Amazone-rivierdolfijn en lamantijn

Amazone rivierdolfijn in Bolivia, Colombia en Brazilië gebruikt als lokaas voor meervallen



De Amazone-rivierdolfijn en lamantijn (zeekoe) zijn bedreigde soorten in de gelijknamige regio in Peru en de nabijgelegen landen. Dat is de reden waarom de Peruaanse regering, via haar ministerie van Productie (ministerio de la Producción), een nationaal actieplan heeft aangekondigd voor het behoud van beide soorten. 

De feitelijke details van het plan zijn niet beschikbaar gesteld op de staatsnieuwswebsite Andina noch op de pagina van het ministerie. De paar soorten staat al vermeld onder de beschermde dieren van Peru. Dat betekent dat het illegaal is om ze te vangen of ze voor commerciële of verwerkingsdoeleinden te gebruiken.

Naast Peru zijn Amazone rivierdolfijnen te zien in Bolivia, Colombia en Brazilië. Ze worden opgejaagd door degenen die betrokken zijn in een illegale, ondergrondse industrie en vervolgens gebruikt als lokaas voor meervallen. De meervallen, waarvan de hoge marktprijzen aantrekkelijk zijn voor deze illegale vissers, worden vervolgens opgesloten en verkocht aan grote visbedrijven.

Sommige externe instanties, zoals het Wereld Natuur Fonds, zijn begonnen met het gebruik van drones om het aantal rivierdolfijnen en lamantijnen te bepalen dat overblijft en om hen ook te beschermen tegen de menselijke dreiging.

De recente Netflix-film 'A River Below' beschrijft de bedreigingen voor de rivierdolfijn in het Amazonegebied van Brazilië en laat zien hoe illegale vissersvangers gebruik maken van valstrikken om uiteindelijk als aas te gebruiken.


(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten